У Житомирі чекають на таксі для людей з обмеженими можливостями

1 19 2 13611818820 2. інвалідів

  1 19 2 13611818820 1Житомирська міська рада однією з останніх передбачила у бюджеті кошти на так зване “соціальне таксі”. Щоправда, порівняно із тим же Луганськом чи Черкасами це — крапля в море. На програму виділено 224 тисячі гривень, повідомляє Перший житомирський інформаційний портал.

– На сьогодні передбачено в міському бюджеті гроші на один автомобіль та пальне. У ціну автомобіля включили також спеціальний підйомник — адже, машина має перевозити інвалідів, – розповіла нам начальник управління соціального захисту населення Житомирської міської ради Любов Петренко.

Швидше за все, говорить Любов Василівна, це буде мікроавтобус “Газель”. Хоча, зізнається вона, остаточно озвучити марку автомобіля має управління транспорту. А депутати прийматимуть рішення з цього приводу.

– Перевозитимуться ті категорії громадян, які мають вади з руховим апаратом. Необов’язково це мають бути візочники. Ті, хто рухається за допомогою протеза чи на милицях — теж підпадають під цю категорію, – поділилася Любов Петренко.

Як завжди, кажуть у мерії, доводиться зважати і на комфорт, і на економію. Зробити “добре” інвалідам хочуть якомога дешевше. Але запевняють, що на якості послуг це не відобразиться. Таксі працюватиме вже у цьому році, стверджують у міськраді. Точну ж дату поки ніхто назвати не може. Все залежить від пакету соціальних програм, який має бути прийнято на найближчій сесії Житомирської міської ради. На черговій сесії мають також вирішити, на чиєму балансі буде авто.

– Спочатку ми думали, що автомобіль буде на балансі станції “швидкої допомоги”, – розповідає Любов Петренко. – Але “швидкі” забрали з-під відання міськради. Може бути і таке, що ми заключимо договір із перевізниками, які мають відповідні ліцензії і надаватимуть послуги. А за це з бюджету платитиметься певна сума…

Тим часом, депутат Житомирської міської ради, що пересувається візком, Неля Ковалюк про проблеми інвалідів знає не на словах.

– Програма дуже сира, – стверджує депутат. – Виділених коштів не вистачить ні на автомобіль, ні на безпосереднє обслуговування людей із вадами рухового апарату. Може виникнути проблема. Авто куплять, зарплату водієві нарахують, а запустити соціальне таксі не зможуть.

Незрозумілим для народної обраниці є також бажання обмежити час, протягом якого один інвалід має користуватися таким таксі.

– Тільки дорога в один кінець навіть на найменш віддалені відстані займе для людей з обмеженими можливостями руху мінімум годину, – стверджує пані Неля. – Ще годину додайте на дорогу додому. Тож дві години – це тільки шлях. А ще ж на місці треба щось зробити…

Критикує депутат також те, що у вихідні обслуговування інвалідів не буде. У суботу і неділю, стверджує вона, транспорт цим людям як ніколи більше потрібен. Кому – в церкву, кому – просто на ринок чи в магазин.

Сергій Тихий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*