Спецтранспорт для інвалідів – нагальна потреба

1 14 foto avtobus dlya nval d v 2 2. особливими потребами

  1 14 foto avtobus dlya nval d v 1Відсутність транспорту для інвалідів-візочників – це одна із проблем, з якими стикаються люди з особливими потребами в багатьох містах України. Громадський транспорт міста Ковеля також не пристосований для перевезення осіб з обмеженими можливостями руху. І тому досить часто інваліди не можуть самотужки дістатися до закладів соціального захисту, культури, охорони здоров’я, реабілітаційних центрів, місць відпочинку тощо. Особи з обмеженими фізичними можливостями мають потребу й у здійсненні групових поїздок з метою їх соціальної адаптації: проведення екскурсій, відвідування культурно-мистецьких та спортивних заходів, здійснення поїздок за кордон.

Одним із пріоритетів у роботі влади міста є створення сприятливих умов для навчання, реабілітації та безперешкодного доступу до інфраструктури осіб з обмеженими фізичними можливостями. Важливим досягненням у цьому напрямі є системність і комплексність у наданні соціальних та реабілітаційних послуг. Ковель успішно вирішує проблему інтеграції дітей з особливими потребами у середовище звичайної загальноосвітньої школи. Функціонують НВК «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №7», а також єдиний в області базовий навчальний заклад з інклюзивною освітою ЗОШ №8, у яких створені необхідні умови для дітей з вадами опорно-рухового апарату. Другий рік поспіль у Ковелі діє Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Дозвіллям та розвитком творчих здібностей інвалідів міста займається громадська організація «Реабілітаційний центр». Досить успішно у Ковелі працює й громадська організація спортивного спрямування «Спарта». У місті функціонує комітет доступності, який координує роботу зі створення маломобільним групам населення безперешкодного доступу до об’єктів громадського призначення (облаштування пандусами, кнопками виклику).

  1 14 foto avtobus dlya nval d v 2Громадська організація «Реабілітаційний центр» уже зробила перші кроки на шляху до вирішення проблеми з транспортом для своїх вихованців. На початку року вони провели доброчинний аукціон «Крок за кроком до здійснення мрій», на якому люди з особливими потребами мали нагоду показати свої творчі здібності та отримати матеріальну винагороду. На продаж виставлялися вироби, створені вихованцями центру. У результаті торгів на аукціоні зібрали 17 тисяч 450 гривень. Кошти планують використати для здійснення давньої мрії усіх членів організації – мати спеціалізований транспорт, який дасть їм можливість подорожувати. Проте цих грошей для його придбання недостатньо.

На разі міська влада шукає інші шляхи залучення коштів, аби поліпшити життя ковельчан з особливими потребами і зробити місто комфортним для їх проживання. На 34-ій сесії міської ради, що відбулась 22 лютого, депутати затвердили проект «Спеціалізований автобус – втілення багаторічної мрії людей з обмеженими можливостями руху міста Ковеля», який буде подано до участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Проект створено відділом економічного розвитку виконавчого комітету міської ради. У разі його перемоги на Всеукраїнському конкурсі, при плануванні міського бюджету на 2014 рік буде передбачено кошти для обслуговування автобуса, а це понад 100 тисяч гривень. Варто зауважити, що придбання автотранспорту та його переобладнання для потреб інвалідів-візочників буде здійснено за кошти державного бюджету.

Ковель – офіційний сайт міста

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*