Мініфраструктури проводить системну роботу щодо створення належних умов доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів транспорту та поштового зв’язку

1 14 7 7a0852f7c683f4a8140bad 2. доступності, обмеженими фізичними можливостями, інвалідів

Національна Асамблея інвалідів України підтримує роботу Міністерства інфраструктури щодо поетапного усунення бар’єрів по доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до об’єктів транспортно-дорожньої інфраструктури та поштового зв’язку.

«Наше головне завдання по реалізації Програми зі створення належних умов для доступу людей з інвалідністю до об’єктів транспортно-дорожньої, туристичної інфраструктури та поштового зв’язку на 2012-2016 роки – не допустити формалізму. Дуже важливо, щоб у тих заходах, які ми вживаємо, не загубити людяність», – наголосив заступник Міністра інфраструктури – керівник апарату Володимир Корнієнко під час наради за участю громадських організацій осіб з обмеженими фізичними можливостями.

«Я хочу від імені Асамблеї відзначити Міністерство інфраструктури – тут проводиться системна робота з питань доступності до транспорту, об’єктів транспортної інфраструктури та поштового зв’язку людей з обмеженими фізичними можливостями. Проблеми завжди будуть і одразу їх вирішити не можливо. Але системна і поетапна робота має проводитися – зазначив народний депутат України – Голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич. За його словами, взірцем по обслуговуванню маломобільних пасажирів на транспорті на сьогодні в Україні є аеропорт «Бориспіль», не відстає від нього й Львівський аеропорт. Утім громадські організації звертають увагу на необхідності підвищення рівня послуг в інших аеропортах, зокрема, «Жулянах» та «Сімферополі», на автостанціях та залізничних вокзалах. Це стосується й закупівлі спеціальної техніки (спецмашин «Амбуліфт», візків, вагонів, автобусів), а також роботи ліфтів, кнопок виклику, будівництва пандусів, належного інформування пасажирів про наявні послуги тощо.

«Вже є багато позитивних моментів в Україні. Однак немає чіткої системи, яка б забезпечувала ланку за ланкою у ланцюгу обслуговування на транспорті», – підкреслив Голова правління Львівського обласного відділення Українського фонду «Реабілітація інвалідів» Ярослав Грибальський.

Відтак під час наради вирішено, що Мінінфраструктури, а також підпорядковані підприємства, установи та організації залучатимуть громадські організації осіб з обмеженими фізичними можливостями до моніторингу реального стану доступності об’єктів та вирішення необхідних першочергових обсягів роботи. «Саме на принципах пріоритетності та етапності я вбачаю вирішення цього питання», – наголосив Валерій Сушкевич.

Отже, у рамках виконання заходів Програми зі створення належних умов для доступу людей з інвалідністю до об’єктів транспортно-дорожньої, туристичної інфраструктури та поштового зв’язку на 2012-2016 роки транспортники розглянуть на прохання громадських організацій питання внесення до пасажирського квитка інформації про особливості інвалідності пасажира, що дасть змогу відразу визначити обсяг необхідних послуг. Разом із Національною Асамблеєю інвалідів України Укравтодору доручено провести аудит доступності дорожньої інфраструктури, Укртрансінспекції – автостанцій та автовокзалів. Залізничники ж першочергово мають облаштувати усі платформи зупиночних пунктів Донецької магістралі сходами з поручнями та переходами через колію на початку та в кінці платформи, побудувати туалет для осіб з обмеженими фізичними можливостями на станції Краматорськ, облаштувати для потреб маломобільних пасажирів залізничний вокзал станції Кіровоград, а станції Слов’янськ та Славкурорт забезпечити підйомними мобільними засобами для підняття пасажирів цієї категорії до спеціалізованих вагонів пасажирських поїздів.

Заступник Міністра зауважив, що громадські організації, розуміючи, що все одразу вирішити неможливо, а наша спільна робота допоможе транспортникам визначитися із пріоритетами. «Ми більше чуємо не скарги, а поради. У нас налагоджено діалог, який дає результат. Швидко все не зробити, але використовуючи міжнародний і власний досвід зі створення безбар’єрного доступу до інфраструктури, ми маємо робити не тільки схоже, а й навіть краще», – підсумував Володимир Корнієнко.

Міністерство інфраструктури України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*