Мінінфраструктури та Національна Асамблея інвалідів планують запровадити для персоналу транспортних підприємств спеціальне навчання по обслуговуванню маломобільних пасажирів

1 04 3 5407. маломобільних, обмеженими фізичними можливостями, інвалідів

Міністерство інфраструктури України разом із Національною Асамблеєю інвалідів України вивчить можливість проведення для персоналу усіх залізничних вокзалів, автостанцій, аеропортів та відділень поштового зв’язку спеціального навчання по обслуговуванню маломобільних пасажирів. Про це йшлося під час спільної наради із представниками громадських організацій осіб із обмеженими фізичними можливостями, що відбулася у Мініфраструктури 21 серпня.

«Рівень розвитку суспільства вимірюється саме ставленням до людей з обмеженими фізичними можливостями. І ми, претендуючи на достойне місце у європейському товаристві, маємо повсякчас працювати над усуненням бар’єрності у стосунках із маломобільними громадянами», – зазначив заступник Міністра інфраструктури – керівник апарату Володимир Корнієнко.

Народний депутат України – Голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич зауважив, що у рамках заявки на проведення Олімпійських ігор 2022 року, Параолімпіади, при підготовці до Євробаскету 2015 року наша держава має продемонструвати відповідний рівень культури, прийнятної у всьому світі.

Міністерство інфраструктури провело моніторинг скарг громадян, що користуються послугами транспорту. За словами директора Департаменту безпеки Міністерства інфраструктури Миколи Горбахи, 80% із цих звернень – це незадовільна оцінка обслуговування людей із обмеженими фізичними можливостями. «Наразі на підприємствах, установах та організаціях, підпорядкованих Мінінфраструктури, вживаються заходи Програми зі створення належних умов для доступу людей з інвалідністю до об’єктів транспортно-дорожньої, туристичної інфраструктури та поштового зв’язку на 2012-2016 роки, серед яких один із пріоритетних – підготовка обслуговуючого персоналу», – сказав Микола Горбаха, наголосивши, що переважна більшість водіїв автотранспорту чи працівників автостанції не готові надати допомогу цій категорії пасажирів через брак знань правил поводження із ними.

В Асамблеї інвалідів України відгукнулися на пропозицію Мінінфраструктури долучитися до навчання працівників транспортних підприємств по наданню допомоги маломобільним пасажирам. Як розповів провідний спеціаліст Асамблеї Володимир Азін, організація має досвід подібної роботи – нею розроблено 8-9 годинну програму підготовки персоналу, що опікується наданням послуг по транспортуванню пасажира з інвалідністю. «Ми готові розробити таку методику і для Міністерства інфраструктури. Це універсальний курс, який включає й зібрання прийомів надання допомоги, й етику спілкування, а також проведення практичних занять із людьми на візках, милицях, із порушеннями слуху чи зору», – сказав Володимир Азін.

У Мінінфраструктури готові включити такий курс до програми підготовки та перепідготовки обслуговуючого персоналу на підприємствах транспорту та поштового зв’язку. А у Національній Асамблеї інвалідів України за підтримки Мінінфраструктури планують ініціювати законодавче врегулювання питання підвищення кваліфікації персоналу, який задіяний в обслуговуванні осіб з обмеженими фізичними можливостями, визначення навчальних закладів та вимог до них, матеріально-технічної бази, кваліфікації викладачів, а також розробки типових планів і програм навчання.

Окрім цього, Національна Асамблея інвалідів України на прохання Мінінфраструктури візьме участь у навчанні інспекторського складу територіальних підрозділів Укртрансінспекції, які контролюють дотримання вимог законодавства на наземних видах транспорту, щодо їх доступності для осіб з обмеженими можливостями. Також для підвищення кваліфікації працівників Мінінфраструктури, Укрморрічінспекції, Укрзалізниці, Державіаслужби, Укравтодору, Укртрансінспекції громадські організації готові провести семінар-практикум із норм міжнародного та національного законодавства у сфері обслуговування маломобільних громадян.

Міністерство інфраструктури України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*