«Біг з перешкодами», або як луцькі інваліди пересуваються по місту

1 13 original-0d8853644375c60b603fea022c1628d4 2. доріг, тротуарів

  1 13 original-0d8853644375c60b603fea022c1628d4 1

В Луцьку люди з обмеженими можливостями не мають комфортного доступу до об’єктів житлового та громадського призначення, – інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Ремонти доріг та вулиць міста тривають ще з кінця весни та, як показує практика, при цьому інтереси та потреби громадян, що мають фізичні вади майже не беруться до уваги. Такими людьми є особи із поганим зором, слухом, інваліди-візочники. Тож вільне пересування та доступ до об’єктів суспільного призначення гарантується чинним законодавством.

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький підтвердив, що в місті за рахунок коштів обласного бюджету завершується ремонт тротуарів. Крім того, на капітальний ремонт вулиць та доріг Луцька з державного бюджету виділено 13 мільйонів гривень. Зі слів чиновника, всі вимоги при ремонті доріг, що стосуються безперешкодного доступу до об’єктів для осіб з обмеженими можливостями виконано.

Однак самі неповносправні – іншої думки.

«Тротуари вздовж пішохідних переходів вулиць Рівненська та Відродження об лаштовані надто стрімкими спусками та підйомами, тож людям на інвалідному візку досить важко тут пересуватися без сторонньої допомоги», – коментує ситуацію представник Волинської обласної громадської організації «ІНВАВОЛИНЬ» Валерій Бакаєвич.

Згідно із державними будівельними нормами «Доступність для маломобільних груп населення до будинків та споруд» висота бортового каменю в місцях перетину тротуарів із проїзною частиною не повинні перевищувати чотирьох сантиметрів. А висота бордюрів по краях пішохідних шляхів – не вище п’яти сантиметрів.

Незважаючи на це, на проспекті Відродження можна побачити і таку картину: з одного боку є в’їзд на тротуар, а з іншого – немає, або, з однієї сторони можливо спуститися з тротуару на пішохідний перехід, але вибратися на протилежний бік вже неможливо через високий бордюр чи розбиту дорогу.

«В минулому році відбулося засідання Комітету доступності, за рішенням якого «Облавтодор» та міський департамент ЖКГ зобов’язали зробити спуски та підйоми на пішохідних переходах Луцька для людей з пошкодженням опорно-рухового апарату. Здебільшого зробили, але на скору руку. Окрім цього, ми зверталися до міської ради, ще коли головою був Кравчук, щоб зробили тротуар від Відродження до вулиці Теремнівська попри пансіонат. Наше прохання виконали, як бачите 2 км нового асфальту було прокладено», – розповідає Валерій Бакаєвич.

Окрім цього, страждають люди з інвалідністю і під час посадок на маршрутні транспортні засоби. Мова йде про відсутність умов для посадки на визначених зупинках міського автотранспорту. Зокрема, за дві години «екскурсії» по двох головних вулицях Луцька ми не побачили жодної зупинки, яка була б комфортною для переходу в обслуговуючий транспорт. Недопрацювання різні: немає понижень для спуску та підйому на візку, майже скрізь – подвійні бордюри, розбиті тротуари та дороги. Найжахливіше те, що така картина і на зупинках біля Луцької міської та дитячої лікарень. Хоча до дверей самих медичних закладів є окремі в’їзди для інвалідів на візках, а на дверях прилаштовані спеціальні дзвінки виклику медичного працівника. Пізніше стало відомо, що єдиною в цьому районі зупинкою, що дозволяє зручно сісти в громадський транспорт є «Проспект Молоді».

«Щоб всі так подумали про нас – то це було б доступне місто!», – наголосив Валерій Бакаєвич.

Як не дивно, сьогодні через недотримання здебільшого приватними підприємцями державних будівельних норм України найважче для людей прикованих до візка потрапити в супермаркет, магазин, до банкомату, ба навіть аптеки, вхід до яких не облаштований пандусами та поручнями.

На вулицях Рівненська та Відродження ми побачили лише п’ять об’єктів, де було встановлено пандуси. І, вже звично, що навіть наявні «підйоми» подекуди не відповідають будівельним нормам.

Тим часом згідно з параграфом ДБН – «Доступність для маломобільних груп населення до будинків та споруд» – ширина пандуса не може бути вужчою ніж один метр. Максимальний кут нахилу – 1:12. Зовнішні сходи і пандуси повинні мати поручні, розташовані на висоті 0,7 і 0,9 м.

Валерій Бакаєвич розповідає: «Наша організація пише та надсилає звернення із проханням про встановлення підйомників при вході до життєвоважливих для нас об’єктів міста. Досить часто я особисто передаю ці звернення в руки власникам цих установ. Так, наприклад, сьогодні я хочу віддати таке прохання адміністрації магазину «Фокстрот», що знаходиться на вулиці Рівненська, адже я та мої колеги не мають змоги самостійно відвідувати цей маркет через відсутність пандуса на громіздких сходах». Зі слів людей, які повинні самотужки долати перепони, що не становлять проблем для повносправних городян єдиними об’єктами в Луцьку, де виконано всі будівельні норми – це залізничний вокзал та луцький центральний універмаг.

Не простіше пересуватися містом і людям із вадами зору. Зокрема, голова Луцької міської організації «Стимул» Геннадій Тодорович розповів, що найбільшою проблемою для слабозорих є жахливий стан тротуарів. Наприклад, на пішохідних територіях по Соборності та Кравчука майже скрізь вибоїни, які після дощів перетворюються на суцільне болото.

«Таких вулиць в Луцьку багато. Тому «блудити» по алеях нам доводиться часто», – нарікає Генадій Тодорович, що й сам є інвалідом по зору.

Ще однією «зоною ризику» для людей із офтальмологічними проблемами є пішохідні переходи без спеціальних «звукових світлофорів».

Голова організації людей з вадами зору повідомляє: «Такі пристрої в обласному центрі є лише на вулиці Глушець та на Соборності, в районі школи №26. Проте, навіть тут є недолік, звук на світлофорі біля Центрального ринку вмикається лише після 14:00. А на зупинці «Барвінок», що знаходиться на вулиці Конякіна навпроти автовокзалу, взагалі електронного регулювальника немає, а це ж місце з посиленим рухом автотранспорту».

Скаржаться і на відсутність контрастних смуг на сходах при входах в супермаркети та державні установи, а також на порушення норм дотримання висоти сходинок, які, згідно будівельних норм, не повинні перевищувати 15 см. Так, наприклад, на громадському мості, що веде до залізничного вокзалу Луцька відсутні і смуги, і тактильні позначення. До того ж сходи дуже стрімкі, що підвищує ризик падіння навіть для повносправних громадян.

«Прикладів можна наводити безліч. Проте, щоб дізнатися та виправити всі недоліки облаштування вулиць Луцька нашим управлінцям із ЖКГ та приватним підприємцям необхідно добре вивчити постанови та укази Президента України та Кабінету Міністрів, що стосуються даної сфери суспільного життя», – радить Генадій Тодорович.

На сьогоднішній день у Луцьку нараховується більше 10,3 тисяч інвалідів, які не зважаючи на свій стан продовжують жити та брати активну участь в громадському житті міста. Ці люди надіються, що влада подбає про їхні потреби та забезпечить їм безперешкодний доступ до життєвоважливих об’єктів житлового та громадського призначення.

«Під прицілом» +ФОТО, ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*