У КМДА відбувся круглий стіл з громадськістю щодо створення у столиці «безбар’єрного середовища»

1 25 13341 2. безбар'єрне середовище, інвалідністю, інвалідів

  1 25 13341 1

У Київській міській державній адміністрації відбувся круглий стіл з теми: «Безбар’єрний доступ інвалідів до адміністративних споруд та місць громадського користування та створення місць для паркування автотранспорту інвалідів у зазначених місцях». У засіданні взяли участь заступник голови КМДА Михайло Кучук, представники районних держадміністрацій, члени Громадської ради при КМДА, члени Координаційної ради міських громадських організацій інвалідів Києва.

Присутні на круглому столі обговорили питання адаптації інфраструктури столиці до потреб людей з інвалідністю; відновлення роботи Міського комітету доступності інвалідів до об’єктів соціальної інфраструктури тощо.

Як зазначив у вступному слові заступник голови КМДА Михайло Кучук, Київська міська програма «Безбар’єрне середовище» включає в себе об’ємний перелік заходів, спрямованих на забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення.

Серед цих заходів і облаштування існуючих громадських центрів спеціально обладнаними вузлами для забезпечення доступності, зокрема, пішохідних переходів спеціальними звуковими сигналами, і забезпечення місць для транспорту людей з інвалідністю на парковках міста та багато іншого.

«Пріоритетним завданням у роботі міської влади над створенням «безбар’єрного середовища» є перспективне проектування міської інфраструктури та окремих об’єктів з урахуванням інтересів громадян з інвалідністю. Для того, щоб киянам з особливими потребами жилося легше і комфортніше, міська влада вживає низку важливих заходів. Так, ми вимагаємо від забудовників при зведенні житла та створенні соціальної інфраструктури передбачати облаштування пандусів для безперешкодного доступу до цих об’єктів, у тому числі на інвалідних кріслах і з дитячими колясками», – сказав Михайло Кучук.

Крім того, він зазначив, що під час будівництва нових та реконструкції існуючих дорожньо-транспортних споруд міська влада передбачає обладнання пішохідних переходів зниженим бортовим каменем, що, безумовно, забезпечує більш зручне пересування людей з інвалідністю.

«Нові станції метрополітену, які ми будуємо, нагадаю, що за останні 3 роки ми відкрили 6 станцій, так само пристосовані для користування людьми, з особливими потребами, зокрема, ліфтами, рельєфними смугами на платформах і сходинках, звуковими сигналами для пасажирів із вадами зору та інше. Звичайно попереду у нас ще багато завдань, які ми повинні вирішити. Наша мета – зробити так, щоб кожен киянин, який має особливі потреби, міг безперешкодно, а головне – безпечно, користуватися всією соціальною інфраструктурою та транспортом міста», – підкреслив заступник голови КМДА.

Під час круглого столу Михайло Кучук означив і деякі труднощі, з якими стикається міська влада на шляху до створення «безбар’єрного середовища» у столиці. Так, з огляду на зміни у законодавстві, місто втратило контроль за введенням у експлуатацію об’єктів будівництва, а значить – столична влада не має повноважень перевірити, як виконуються ті завдання, які ставить перед забудовником програма «Безбар’єрне середовище». Ці функції передані до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка не підпорядковується КМДА.

«Я глибоко переконаний, що втрачені функції потрібно повернути міській владі, про це ми будемо клопотатися перед Урядом та особисто Прем’єр-міністром України. Це не лише дозволить забезпечити виконання завдань програми «Безбар’єрне середовище», а навести лад у будівельній галузі міста в цілому», – завершив свій виступ Михайло Кучук.

За результатами круглого столу було прийнято резолюцію, виконання якої сприятиме розвиткові «безбар’єрного середовища» у Києві та підвищенню комфортності проживання у місті людей з інвалідністю.

Київська міська державна адміністрація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*