За 6 місяців цього року спеціалізованими вагонами Укрзалізниці скористалися більше 900 інвалідів-візочників

1 30 show 26918 1. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідів

Укрзалізниця продовжує забезпечувати перевезення людей з інвалідністю, які користуються візками, у спеціалізованих вагонах. Такі вагони, яких загалом 19, обладнані спеціальними підйомниками та окремими пристосованими купе. Вони включаються до складу поїзда різної категорії (фірмових, фірмових у міжнародному сполученні, міжнародних), що курсує у потрібному пасажирові напрямку, за попереднім замовленням.

За 6 місяців 2014 року у спеціалізованих вагонах залізничники перевезли 904 пасажири на інвалідному візку. Найбільше таких замовлень задовольнили Придніпровська (375 осіб) та Південно-Західна (183 особи) залізниці.

На залізничних вокзалах та вузлових станціях працюють групи надання допомоги інвалідам. До складу таких груп, виходячи із місцевих умов, входять працівники медичних пунктів, чергові по вокзалах, старші квиткові касири, носії, працівники багажних відділень. Вони забезпечують транспортування і супроводження осіб з обмеженими фізичними можливостями до поїздів та допомагають під час посадки (висадки).

«Під час користування транспортом для людей на інвалідних візках вчасно надана допомога, привітність обслуговуючого персоналу так само важливі, як і пристосовність інфраструктури та рухомого складу до потреб цих особливих пасажирів. Тому уважне ставлення транспортників справляє на людей з інвалідністю гарні враження», – зазначив у листі до Укрзалізниці голова Громадської ради при Донецькій облдержадміністрації Володимир Землянкін. Він висловив подяку генеральному директору Борису Остапюку за належну організацію проїзду Рими Зверькової у спеціалізованому вагоні для людей з інвалідністю. Жінка здійснила поїздку до Києва та зворотно.

«Дякуємо за розуміння потреб людей з інвалідністю. Сподіваємося, що Укрзалізниця і надалі у повному обсязі забезпечуватиме права цих пасажирів», – зазначено у листі Громадської ради.

Представники Громадської ради сподіваються, що згодом спеціалізованих вагонів буде більше, аби пасажири на візках змогли частіше подорожувати залізницею. Перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями є соціальною сферою і потребує державної підтримки, зокрема, щодо придбання за рахунок коштів Державного бюджету України пасажирських вагонів з місцями для перевезення осіб обмеженими фізичними можливостями.

У новому пасажирському рухомому складі – 10 двосистемних швидкісних міжрегіональних електропоїздах виробництва фірми HYUNDAI, розміщено по два пристосованих для перевезення інвалідів місця та по чотири пристосованих місця у 2 шестивагонних міжрегіональних двоповерхових електропоїздах виробництва SKODA, а також два місця у дев’ятивагонному міжрегіональному поїзді локомотивної тяги виробництва ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод».

На сьогодні чинним законодавством України передбачено надання інвалідам широкого кола послуг з пільгового та безоплатного проїзду громадським транспортом. Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда) мають право безоплатного проїзду у приміському транспорті та пільгового проїзду на залізничному (на внутрішніх лініях (маршрутах)) транспорті в період з 1 жовтня по 15 травня.

Укрзалізницею проводиться благодійна акція з безкоштовного перевезення дітей – інвалідів усіх категорій віком до 16 років у загальних та плацкартних вагонах швидких поїздів внутрішнього сполучення.

Довідково:

Для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями (на інвалідних візках) у спеціально обладнаних вагонах необхідно не пізніше, ніж за 5 діб до відправлення поїзда, оформити замовлення на перевезення. Це потрібно для того, щоб залізничники включили до складу поїзда спеціально обладнаний вагон для перевезення інвалідів. Замовлення можна оформити письмово або за телефоном начальнику залізничного вокзалу (станції) у містах (обласних та районних центрів). Замовлення приймаються як від самих інвалідів, так і від їх представників (супроводжуючих осіб тощо).

Прийом інвалідів та їх представників з питань користування залізничним транспортом здійснюється позачергово начальником вокзалу, начальником пасажирської станції чи вповноваженою особою (черговим адміністратором, черговим по залу, старшим квитковим касиром тощо).

У замовленні потрібно вказати прізвище, ім’я, по батькові, номер та серію посвідчення про право на пільгу, номери контактних телефонів пасажира, дату прийому замовлення, дати виїзду туди/назад, можливі варіанти виїзду туди/назад, станції відправлення/призначення, станцію (місце) оформлення проїзних документів, необхідність надання допомоги під час посадки/висадки в поїзд.

Офіційний веб-сайт Укрзалізниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*