Волинь стала доступнішою для людей з обмеженими фізичними можливостями

1 29 2 26753 2. доступності, маломобільних

  1 29 2 26753 1На Волині представили карту доступних об’єктів для маломобільних категорій населення. Презентація відбулась у конференц-залі готелю «Колобок», що у селі Маяки Луцького району, в рамках семінару, присвяченому завершенню реалізації проекту «Реабілітація маломобільних людей з інвалідністю Волинської області».

Протягом року ВОГО «Фонд місцевого розвитку» у партнерстві з ГО «Євроклуб «Право і Захист» та Комітетом доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у Волинській області за фінансової підтримки Фонду Сприяння Демократії Посольства США в Україні працювали над моніторингом та покращенням умов доступності об’єктів краю для цих категорій населення.

Зокрема, було з’ясовано, що від 6 до 12% мешканців Волині мають інвалідність і вони не можуть самостійно скористатись всіма послугами відкритими для більшості.

Тому було розроблено Рекомендації для проведення аудиту умов доступності об’єктів, проведено конкурс «Волинь без перешкод», розроблено Мапу доступних об’єктів Волинської області та проект Луцької міської соціальної програми «Місто без бар’єрів».

Детальніше ж зупинились на презентації Мапи доступності об’єктів.

Представник громадської організації «Фонд місцевого розвитку» Віктор Єлов розповів, що мапа створена, як сайт, вона дозволяє позначати на картах пошукової компанії Гугл об’єкти, які є доступними для різних категорій маломобільних груп населення.

Зауважимо, що до маломобільних категорій населення, окрім людей з обмеженими фізичними можливостями, належать ще й велосипедисти та мами з дитячими візочками.

На мапі позначають державні установи, медичні заклади та аптеки, заклади торгівлі та обслуговування, громадського харчування, банківські та навчальні установи, релігійні організації. Навівши курсор на об’єкт можна побачити його назву, фото, тип, адресу, адресу електронної скриньки, сайт (за наявності). Також користувач може побачити, як саме це приміщення обладнане для маломобільних категорій населення (чи є в ньому пандус, кнопка виклику допомоги, шрифти Брайля на табличках та оголошеннях, спеціально облаштований санвузол, доступ до верхніх поверхів для візочників тощо). Окрім цього, передбачені спеціальні позначки, які дають можливість побачити, для якої категорії осіб пристосований об’єкт.

Загалом на цей момент на карту нанесено 160 приміщень на Волині, 40 з яких розташовані у Луцьку.

Втім, кожен користувач зможе додати на мапу додаткові об’єкти, а після перевірки адміністратором сайту, нові позначки буде видно всім відвідувачам інтернет-ресурсу.

Присутнім продемонстрували, як додати об’єкт на мапу за прикладом Департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Розробники сподіваються, що невдовзі мапа стане доступною, як на персональних комп’ютерах, так і на смартфонах.

На сайті є такі розділи: «Про проект», «Новини», «Питання-відповідь», «Правила користування» та безпосередньо сама карта.

Варто зазначити, що для малозрячих чи незрячих осіб передбачено голосове відтворення усіх кнопок, також можливий перехід на контрастні шрифти, що дозволяє краще прочитати написи людям з вадами зору.

Оскільки проект ще допрацьовується, присутні мали можливість висловити власні пропозиції та доповнення. Так, було запропоновано додати розклад руху транспорту, пристосованого для маломобільних категорій населення, також в опис об’єктів додати не одне фото, а кілька – фото зупинки, вказівника чи навколишніх будинків, аби люди могли краще зорієнтуватись, як до нього дістатись.

Віктор Єлов запевнив, що ці функції легко додати і це буде зроблено найближчим часом.

Організатори сподіваються, що згодом до них приєднаються активісти з інших областей України і на мапу будуть нанесені об’єкти зі всієї країни, а не лише Волині.

Зауважимо, що мапа буде доступна в мережі Інтернет з наступного тижня за адресою map.org.ua.

Наприкінці презентації слово взяв голова ГО «Фонд місцевого розвитку» Петро Верзун.

Очільник громадської організації зауважив, що основним завданням проекту було привернути увагу до того, що є люди, які мають певні потреби і проблема доступності об’єктів давно назріла.

«Ми хотіли б поширити думку, що відкривати якийсь заклад з проблемами доступності – соромно, треба ігнорувати будь-який бізнес, який не мислить категоріями, що він повинен бути відкритий для всіх», – наголосив Петро Верзун.

Чоловік підкреслив, що не може бути таких речей, як декоративні пандуси та декоративні кнопки виклику допомоги.

На думку керівника «Фонду місцевого розвитку», ці питання є одними з першочергових, адже «революції закінчуються, війни закінчуються, а кількість людей з інвалідністю збільшується».

Відбулось також нагородження переможців конкурсу «Волинь без перешкод». Отже, дипломи, завірені головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком та Луцьким міським головою Миколою Романюком, та таблички, які говорять про відкритість для маломобільних категорій населення, отримали: Ковельський міськрайонний центр зайнятості, Навчально-виховний комплекс міста Ковеля, Департамент соціальної політики Луцької міської ради, Луцький міський центр зайнятості, Луцька міська клінічна лікарня, медичний центр «Благомед», гіпермаркет «Там Там», Луцький коледж рекреаційних технологій і права, торгово-розважальний центр «ПортCity».

“Слово Волині” +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*