Стан архітектурної доступності у Київській області 2014 (ФОТО)

1 04 4 IMG 0386 2. доступності, інвалідністю

  1 04 4 IMG 0386 11 листопада 2014 року, у приміщенні готельного комплексу «Верховина», міста Києва, відбувся семінар, присвячений безбар’єрному середовищу у Київській області. На семінарі підбивали підсумки за результатами проекту, який проходив протягом 2014 року у Київській області. В чому унікальність даного проекту і які отримано результати у підсумку, розповідає Віталій Дроботун, голова правління ГО Права людини.

«Сьогодні у нас проходить семінар на тему: «Методика створення якісної універсальної доступності для людей з інвалідністю», який проводиться за підтримки Проекту ПРООН «Демократизація і права людини в Україні» та Міністерства закордонних справ Данії.

Проект триває з лютого 2014 року і завершується у жовтні 2014. Семінар є підбиттям підсумків даного проекту, ми обговоримо питання доступності у Київській області. Наша організація проводила моніторинг архітектурної доступності державних закладів, установ охорони здоров’я, закладів освіти, установи органів державної влади тощо.

Моніторинг є унікальним, оскільки до цього часу ніхто не проводив дослідження у сільській місцевості. Ми обирали три напрямки для моніторингу у сільській місцевості: сільська рада, школа та амбулаторія (медичний заклад). Предмет дослідження: можливість безбар’єрного доступу установ для осіб на візках. На моніторингу були задіяні експерти, архітектори, які мають відповідну освіту та сертифікати. Вони робили відповідні виміри. Усе це фіксувалося, оскільки ми не хотіли, щоб у нас усе було записано лише на папері. Світлини, із результатами нашої роботи є на сайті http://socinfo.net.ua/object/navregion/32. Ми також заповнювали анкети доступності. Цим займався мій колега з Європейської Асоціації з прав інвалідів, Віталій Пчолкін, він пересувається за допомогою візка, тому ця тема є для нього актуальною.

Сьогодні ми будемо оприлюднювати результати, розказувати яким чином ми проводили моніторинг, які були труднощі у реалізації даного проекту, які були успіхи, чого нам вдалося досягти, що ще необхідно зробити для того, щоб Київська область була доступною для людей з інвалідністю.

Потім ми презентуємо звіт про результати нашої роботи голові Обласної Державної Адміністрації Київської області. Також будемо представлять результати моніторингу на Громадській раді при Київській обласній державній адміністрації.

Я задоволений проектом. Я задоволений тим, що проект відбувся, такий моніторинг потрібний для суспільства. Ми прагнемо створити європейське суспільство, тому необхідно дотримуватися норм, які там діють. Але результати моніторингу сьогодні є невтішними. На жаль, приблизно 30% установ є доступними для людей з інвалідністю. Протягом роботи ми робили запити у різні державні інстанції. Відповіді приходили позитивні: «У нас усе гаразд». Але при здійсненні перевірки усе виявлялося не так позитивно як у відповіді на запит. Ми плануємо лобіювати відповідні законодавчі акти, вносити пропозиції, контролювати процес створення безбар’єрного середовища. Ми хочемо, щоб проекти, спрямовані на створення безбар’єрного середовища були не лише на папері, а реально працювали».

Вікторія Антонович

ФОТОРЕПОРТАЖ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*