З турботою про людей, що мають особливі потреби

1 24 2 74125863 2. маломобільних, социального такси, інвалідністю

  1 24 2 74125863 1У місті Хмільник розпочала роботу соціально-транспортна служба «Надія» для перевезення людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Біля управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради 20 листопада відбулась церемонія відкриття маршруту з освяченням спецавтомобіля та здійсненням першого рейсу.

У заході взяли участь заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, міський голова м. Хмільник Василь Грушко, директор Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА Анатолій Сопун та голова Хмільницької міської організації ветеранів України Анатолій Лоїк.

З історією створення у Хмільнику соціально-транспортної служби «Надія» для перевезення людей з особливими потребами ознайомила присутніх завідувач відділення соціально-побутової адаптації територіального центру Марія Михальнюк.

Ініціатор створення служби «Надія», начальник управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради Сергій Редчик привітав присутніх та продемонстрував роботу підйомника для інвалідів-колясочників, яким облаштовано спецавтомобіль.

Заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк подякував керівництву міста, працівникам соціального захисту, а також всім, хто приєднався до реалізації даного проекту, за проведену роботу та зазначив: «Навіть здорові люди часто відчувають певні незручності, а люди з інвалідністю — значно вразливіші, у Вінницькій області їх нараховується понад 106 тисяч. Тому, для людей з обмеженими можливостями поява такої служби є і радістю і необхідністю».

Посадовець повідомив також, що подібні проекти на теренах Вінниччини справа не нова. У м. Вінниці така служба вже кілька років функціонує за ініціативи громадської організації «Гармонія», а в Іллінецькому районі соціальне таксі діє з 2012 року.

Ігор Івасюк висловив тверде переконання, що влада та громадськість і надалі консолідуватимуть зусилля, щоб кожна людина з обмеженими можливостями почувалася повноцінним громадянином нашої держави.

Перспективи створення подібних служб «соціального таксі» в області окреслив у своєму виступі директор Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА Анатолій Сопун. «Служба «соціального таксі» допоможе людям з інвалідністю вести активний образ життя, брати участь у різноманітних заходах. Цій категорії громадян дуже часто нема на кого надіятись, крім держави. Я твердо переконаний, обласна влада й надалі сприятиме подібним проектам на підтримку людей з особливими потребами, вишукуючи для цього можливості, у тому числі фінансові». Першими у списку для запровадження служби «соціального таксі» на Вінниччині Анатолій Сопун назвав міста обласного значення.

Після церемонії освячення автомобіля та перерізання символічної стрічки «соціальне таксі» вирушило у свій перший рейс. Правом на проїзд спецтранспортом скористалась лікар-гінеколог військового санаторію м. Хмільника Валентина Семенівна Пугач, яка вже понад 20 років живе активним життям і працює в санаторному закладі, перебуваючи на інвалідному візку.

Незважаючи на негоду, усі, хто взяв участь у заході – соціальні працівники, керівники різних рівнів, представники духовенства, інваліди-візочники та представники громадськості міста мали добрий настрій, оскільки долучились до важливої і дуже потрібної справи.

Довідка:

Ідея створення в м. Хмільник служби «соціального таксі» виникла в управлінні праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради в 2013 році в результаті комплексного підходу до надання нових видів соціальних послуг. Зокрема, в рамках реалізації проекту-переможця обласного та всеукраїнського конкурсів «Створення інноваційної моделі надання нових видів соціальних послуг «Берагиня»» (2012р.). Його потенційними користувачами стали ветерани, інваліди, самотні, які мають порушення органів опори і руху та відчувають себе обмеженими в пересуванні, але мають бажання та потребу брати участь у громадському житті міста і заходах, що проводяться на базі терцентру. За ініціативи та активної підтримки начальника УПСЗН міської ради С.Б.Редчика була надана пропозиція міському голові та депутатському корпусу щодо створення соціально-транспортної служби «Надія» для перевезення людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення міста Хмільника при безпосередній структурі – територіальному центрі соціального обслуговування.

Своє народження соціально-транспортна служба «Надія» отримала на пленарному засіданні 53 сесії міської ради 6 скликання 30 січня 2014 року (рішення № 1530), яким були внесені зміни до Міської комплексної програми «Добро» на 2014 р. та передбачені кошти міського бюджету в загальній сумі 404 тис.грн. на створення цієї служби.

Завдяки комплексному підходу вдалося швидко провести необхідні бюджетні зобов’язання на суму 342 480 грн. та здійснити закупівлю спеціально обладнаного дизельного автомобіля марки «Газель» у підприємства з іноземними інвестиціями «Автоінвестстрой-Брок» – переможця тендерної процедури.

На даний час проект Положення про організацію роботи соціально-транспортної служби «Надія» для перевезення людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення м. Хмільника наданий на розгляд виконавчого комітету міської ради та оприлюднений на сайті райдержадміністрації для ознайомлення громадськості міста.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Вінницька ОДА +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*