Доступність інвалідів має бути доступнішою

1 17 3 1418482124 1 2. доступності, пандусами, інваліди

Біла Церква. Тема доступності інвалідів до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста розглядається щороку. Звісно, що зі звітами про покращення доступності для цієї категорії людей. Однак суттєві проблеми не зникають. Саме про всілякі негаразди і йшлося в сесійній залі, коли на черговій сесії депутати заслухали інформацію про доступність з вуст заступника міського голови Віктора Сокола. Однак спочатку коротко про інформацію.

  1 17 3 1418482124 1

Як зазначив заступник міського голови Віктор Сокол, у нашому місті проживає понад 12 тисяч інвалідів, із них близько 570 інвалідів-візочників. З метою створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями, міська влада за останні роки приймала всілякі рішення, проводила заходи задля полегшення життя згаданої категорії громадян. Плідно працював і Комітет забезпечення доступності інваліді та інших мало мобільних груп до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Зокрема, наголошувалося, проведена робота щодо усунення недоліків після проведення реконструкції залізничного вокзалу: встановлені поручні до пандуса при вході до вокзалу, обладнаний пандусом і вихід із вокзалу на платформи, переобладнано туалет з врахуванням вимог інвалідів, виділено місце для паркування транспорту інвалідів тощо.

На 7 регульованих пішохідних переходах встановлені спеціальні сигнали світлофорів для створення безпеки руху людей з обмеженими фізичними можливостями. Управлінням житлово-комунального господарства облаштовано засобами безперешкодного доступу понад 70 багатоповерхових будинків, з них 49 пандусами та 22 поручнями. Подібними засобами обладнано чимало будівель соцкультпобуту, установ та закладів, які відвідують чи можуть відвідувати інваліди.

  1 17 3 1418482143 2

За словами Віктора Сокола, сьогодні жоден об’єкт не приймається в експлуатацію, якщо не дотримані вимоги доступності – облаштуванням пандусами, поручнями тощо.

Далі йшлося про те, що при Білоцерківському міському територіальному центрі соціального обслуговування надаються автотранспортні послуги в режимі «Соціальне таксі». Дітям інвалідам, які пересуваються на візках, теж надаються транспортні послуги – використовуються два автомобілі. Не обділені транспортом інваліди «УТОС», які перевозяться 3 автобусами, що на балансі цього підприємства.

В інформації заступника міського голови наголошувалося, що у місті курсують 6 тролейбусів із пониженими платформами, пішохідні переходи у багатьох місцях вулиць облаштовані заниженими бордюрами.

У виступі також порушувалися проблеми, які потрібно вирішувати. Приміром, ще не скрізь, де необхідно, є понижені бордюри, а в будівлях – пандуси, поручні та кнопки виклику. (Прикро, але ці негаразди існують навіть у кількох медичних закладах міста).

  1 17 3 1418482164 3

Цікаво, що дана інформація не обійшлася без обговорення та різких запитань. Так депутати Андрій Король та Костянтин Бугайчук поцікавилися: чи входять до Комітету доступності й інваліди; чи є перелік будинків, де мешкають інваліди, задля подальшого облаштування пандусами, поручнями…Піднімалося питання щодо розширення транспортних послуг інвалідам, у тому числі й інвалідам-візочникам.

Депутати майже одноголосно проголосували за висловлене Віктором Соколом. Звісно, що з урахуванням питань, порушених депутатами.

Андрій Петров

Газета Гриф

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*