Укрзалізниця забезпечить вокзали та пасажирські поїзди найбільшою за період незалежності країни кількістю інвалідних візків та підйомників

1 30 6 1259852835136180b 2. маломобільних, обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідів

На вокзали України та пасажирські поїзди формування залізниць України триває постачання візків для людей з інвалідністю. Загалом до кінця року їх буде придбано 224, в тому числі для вокзальних комплексів та станцій 57, а також 167 візків для переміщення маломобільних пасажирів по вагону. Окрім того, на 18 вокзалах облаштують підіймальні пристрої для посадки та висадки з вагону людей з інвалідністю.

Укрзалізниця постійно дбає про забезпечення безбар’єрного доступу до об’єктів інфраструктури для людей з інвалідністю та створення необхідних умов для перевезення маломобільних пасажирів. Цього та наступного року буде придбано найбільшу за період незалежності України кількість засобів для пересування осіб з особливими потребами.

Зокрема, 14 візків вже отримали вокзали та станції Південної залізниці, по 2 візки – Придніпровська та Одеська, здійснюватиметься постачання і решти візків.

Для переміщення по вагону маломобільних пасажирів Придніпровська залізниця отримала 27 візків, Південна залізниця – 11, решта надійде на інші залізниці за кілька днів та у наступному році.

Розпочато постачання підіймальних пристроїв до/з вагону маломобільних людей на Львівській залізниці.

Сьогодні на залізницях України експлуатується:

– 19 пасажирських вагонів, пристосованих для перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями;

– 10 дев’ятивагонних двосистемних швидкісних міжрегіональних електропоїздів виробництва фірми Hyundai з 2 (у кожному поїзді) місцями, пристосованими для перевезення інвалідів;

– 2 шестивагонних міжрегіональних двоповерхових електропоїзда виробництва SKODA з 4 (у кожному поїзді) місцями, пристосованими для перевезення інвалідів;

– 2 дев’ятивагонних двосистемних швидкісних міжрегіональних електропоїзда виробництва КВБЗ з 2 (у кожному поїзді) місцями, пристосованими для перевезення інвалідів.

Ними за 11 місяців поточного року скористалися більше двох тисяч пасажирів на візках.

Для зручності людей з особливими потребами на вокзалах створені і постійно діють групи допомоги. Про роботу таких груп пасажирам повідомляють по гучномовному зв’язку та візуально на стендах і табло. Залізничники у разі потреби супроводжують інваліда територією вокзалу, допомагають придбати квитки, здійснити посадку в поїзд, розміститися в залах очікування для інвалідів чи доставити багаж.

На 118 залізничних вокзалах у наявності:

– 76 кімнат відпочинку, доступних для інвалідів;

– 51 зал очікування, доступний для інвалідів;

– 62 камери схову, пристосованих для інвалідів;

– 43 каси, пристосованих для інвалідів;

– 42 кнопки виклику касира та чергового по вокзалу, станції;

– 45 туалетних кімнат, пристосованих для інвалідів;

– 30 ліфтів, якими можуть користуватись інваліди;

– 80 візків для перевезення осіб з інвалідністю;

– 10 пересувних установок для посадки (висадки) інвалідів;

– 127 пандусів;

– 42 пандусів, облаштованих поручнями;

– 35 маячків (світловий /звуковий орієнтир) для осіб з порушенням зору.

Крім того, відповідно до Порядку організації перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями (на інвалідних візках) у спеціально обладнаних вагонах, заяви на включення до складу поїзда спеціального вагона для перевезення інваліда, який пересувається на візку, подаються письмово або за телефоном начальнику залізничного вокзалу (станції) у містах (обласних та районних центрів).

Вагон обладнаний купе для інвалідів, яке по своїх параметрах більше за розміром звичайного купе, та передбачене для вільного пересування інвалідів на інвалідних візках.

Під час оформлення місць у спеціально обладнаний вагон відповідальними працівниками попереджаються причетні служби (станція відправлення, призначення, вагонне депо приписки вагону) про поїздку особи з обмеженими фізичними можливостями та приділення максимальної уваги до перевезення.

Офіційний веб-сайт Укрзалізниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*