Комітет, що працює над забезпеченням доступності інвалідів до об’єктів інфраструктури Полтавщини, підбив підсумки роботи

1 25 2 IMG 2160 2. доступності, інвалідів

  1 25 2 IMG 2160 1У Полтаві відбулось засідання обласного комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур.

Зокрема на засіданні підсумували роботу комітету за минулий рік та визначилися з планами на майбутнє.

Як зазначив перший заступник, голови Полтавської ОДА Олег Пругло, на сьогодні доступність — досить широке поняття. Вимоги у частині доступності стосуються всіх будівель та споруд громадського доступу.

“Проблема доступності є актуальною вже багато років. І всі разом маємо змінити цю ситуацію. Хочу зазначити, такого великого загалу ми ще не збирали. Роботи в нас вдосталь. Основне, що в області ми постійно здійснюємо моніторинг ситуації щодо доступності. Напрацьовуємо певні алгоритми співпраці, – сказав Пругло.

Комітет доступності – дорадчий орган ОДА. Саме такі комітети сприяють тому, щоб змінювалася на краще середовище для людей з особливим потребами, які маломобільні в своїх рухах. Минулоріч насамперед члени комітету досліджували розвиток санітарно-курортних закладів. Робили виїзне засідання до Миргороду. Чималу увагу приділяли й доступності та пристосованості транспорту для інвалідів. Проводили кілька аудитів, якими охопили адмінзаклади, об’єкти побуту, торгівлі. Активну участь у таких перевірках брала громадськість. На предмет доступності перевірили заклади охорони здоров’я: 91 заклад ЦРЛ, стаціонарні та поліклінічні відділення, 380 ФАПів, 205 амбулаторій сімейної медицини, 238 аптек. З 367 лікувальних закладів, обласного, районного та місцевого значення 208 забезпечені доступністю на 80%, 15- на 50%.

“Наше завдання зробити все можливе для того, щоб універсальний дизайн став звичним у нашому середовищі”, – зазначила головний спеціаліст управління містобудування та архітектури ОДА Антоніна Ільїна.

Самі ж люди,які мають певні вади зі здоров’ям, кажуть, що Полтава не остання в Україні з доступності інвалідів. Зокрема співголова Полтавського міського осередку ВГО „Асоціація інвалідів-спальників України” Юрій Духно наголосив, що найбільш наболілими питаннями для інвалідів є спорт та навчання. Однак Полтава не останнє місто серед інших регіоні України з доступності інвалідів.

На сьогодні питання забезпечення фізичної доступності в Україні регулюється низкою законі, серед яких:

Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів України”

Закон України “Про реабілітацію інвалідів України”.

Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності”

«Новини Полтавщини» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*