Подолали звуковий бар’єр

1 21 4 26100 2. вадами слуху

  1 21 4 26100 1На вокзалі станції Харків-Пасажирський Південної залізниці вдалося максимально спростити труднощі спілкування квиткових касирів з пасажирами із вадами слуху.

Задля цього поряд з віконечком каси, яка обслуговує інвалідів, встановили монітор-дублер, на площині якого зримо відображається інформація, якою оперує квитковий касир за оформлення проїзного документа. А пасажир тим часом уважно спостерігає за процесом, тож у разі помилки в написанні прізвища або інших даних її можна буде дочасно виправити, не псуючи бланк квитка. Та поза цією новинкою пасажири матимуть й інші зручності.

— Приміром, пасажир спершу не надає значення вагону: чи він купейний, чи плацкартний, — оскільки спершу йому важливо довідатися про наявність квитків. Тому, не уточнюючи цю деталь, називає станцію й готує кошти. Отже, швидко (аби не затримувати чергу) з’ясувати з людиною, котра нічого не чує, яка саме полиця їй до вподоби: в купе чи плацкартна, можна лише за допомогою другого монітора, — мовить квитковий касир вокзалу станції Харків-Пасажирський Марина Шевченко. — Якщо ж доводиться вписувати прізвище зі слів: тоді, коли пасажир не має при собі документа, — то за таких умов касир може допустити помилку. Бо як воно чується, то так і пишеться.

Й особливо монітор стає у пригоді за обслуговування доволі вибагливих пасажирів, котрі сумніваються в тому, що квитків у бажаному їм напрямку й справді немає. В такому разі екран монітора стає істиною в останній інстанції, бо з легкістю можна вочевидь переконати такого пасажира, демонструючи відповідь системи на заданий запит. Буває й навпаки: пасажир з яскраво вираженими вадами слуху просовує у віконце каси папірець з назвою станції, а до неї, виявляється, прямує три, а то й більше потягів. А займатися письмовим зазначенням назв потягів, часу їх відправлення та прибуття, погодьтеся, просто ніколи. За таких умов і виручає монітор, на якому відображаються дані про рейси поїздів названого пасажиром напрямку. Отже, йому лишається вибрати бажаний та вказати вид вагона.

Словом, як каже Марина Шевченко, монітор став добрим помічником, а інколи — й електронним адвокатом. Усі ці та інші функції дають змогу касирам швидко і якісно обслуговувати пасажирів, не створюючи черг, а головне те, що це культура обслуговування й виявлена залізничниками турбота про людей з вадами слуху.

— Звідтоді, як для них був установлений монітор-дублер, минуло кілька місяців, і схвальних відгуків ми чули чимало, — каже начальник відділу вокзалів пасажирської служби Південної залізниці Роман Мова. — Для нас це приємно, адже задум поцілив у яблучко. А поштовхом до його реалізації стали побажання пасажирів даної категорії, які хотіли б певною мірою спростити складні комунікативні процеси біля квиткової каси.

Валентин Бердута

“Магiстраль”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*