Універсальний дизайн в м. Чугуїв: сучасне медичне обладнання для жінок

1 28 4 0ec41d0679c47094e4c94d8bb1b43f7f 1 2. універсального дизайну, інвалідністю

В рамках реалізації Спільної Програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні» Центральна районна лікарня м. Чугуїв Харківської області отримала сучасне гінекологічне обладнання вартістю понад 20 тис. євро, яке було встановлено в кабінеті завідувача жіночою консультацією. Дане гінекологічне обладнання здатне створити належні умови для пацієнток під час огляду або проведення медичних процедур, оскільки відповідає принципам універсального дизайну – підходить як для пацієнток з інвалідністю, літніх, з підвищеною вагою, а також молодих жінок.

Обладнання було надано в рамках реалізації Спільної Програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні», яка спрямована на впровадження стандартів доступності та універсального дизайну для забезпечення участі всіх людей, в тому числі з інвалідністю, в суспільному житті. Впровадження цієї програми передбачено укладеним Меморандумом про взаєморозуміння між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародною організацією праці (МОП), Міністерством соціальної політики України (Мінсоцполітики) та Всеукраїнським громадським соціально-політичним об’єднанням «Національна Асамблея інвалідів України» (НАІУ). На регіональному рівні програма «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні» реалізується в Чугуєві та Валківському районі Харківської області.

«Це сучасне гінекологічне крісло оснащене електромотором (лікар має можливість регулювати положення пацієнтки в кріслі за допомогою ножної системи управління) та відеокольпоскопом – при огляді зображення виводитися на спеціальний монітор. Нове обладнання дозволить медикам проводити додаткові дослідження і виявляти захворювання та патології на ранніх стадіях і в той же час забезпечить більш комфортні умови пацієнткам. Що ж стосується жінок з інвалідністю, то для них це єдина можливість пройти огляд гінеколога», – зазначає Крістіна Баграмян, менеджер Спільної Програми ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ, МОП, МСП і НАІУ «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні».

«Реалізація проекту в Чугуєві стала можливою завдяки зацікавленості в цьому мерії, особисто міського голови Галини Мінаєвої та представників соціальної сфери міста. Наступний крок – навчання медичного персоналу ЦРЛ, яке проведуть фахівці кафедри гінекології Харківського медуніверситету. При цьому будуть обговорені не тільки технічні питання, пов’язані з використанням нового обладнання, але й психологічна підготовка медперсоналу, що дозволить медикам, які пройшли навчання, знаходити правильний підхід до пацієнток з інвалідністю», – розповідає національний фахівець бюро ВООЗ в Україні Наталія Король.

«Про це можна було тільки мріяти, тим більше в наш неспокійний час! Хочу подякувати всім людям, які домагалися того, щоб в Чугуївської ЦРЛ з’явилося гінекологічне крісло, на якому можуть проходити огляд жінки з обмеженими фізичними можливостями. Раніше за станом здоров’я я була позбавлена можливості пройти огляд гінеколога, а тепер зможу без проблем спостерігатися у лікаря. Сподіваюся, що позитивні зміни на цьому не закінчаться і проблеми людей з інвалідністю будуть поступово вирішуватися», – поділилася з кореспондентом «Новини Чугуєва» мешканка Алла Чугай.

Також в рамках реалізації Спільної Програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні» у квітні 2014 року був розроблений проект «Стратегія доступного середовища Чугуєва до 2020 року». Даний документ став результатом роботи місцевих фахівців різних сфер життєдіяльності міста, громадських організацій та консультантів Спільної Програми. «Це стратегічно важливий для Чугуєва документ, який на перше місце ставить принципи універсального дизайну, зручного не тільки для людей з обмеженими фізичними можливостями, а й для багатьох категорій громадян, а також дозволяє економити бюджетні кошти», – зазначила начальник управління надання соціальних послуг Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Ганна Левкіна.

  1 28 4 0ec41d0679c47094e4c94d8bb1b43f7f 1

  1 28 4 154ae5a0de9d00697b13a233ff7f780b 2

  1 28 4 5e79ceb15d7dcdf822aa80579fc73a06 3

  1 28 4 96ba67416b0562cfefbe3dabf46a4a68 4

  1 28 4 808d126ffced786957d1b70108af13f1 5

Універсальний дизайн

Одна репліка к “Універсальний дизайн в м. Чугуїв: сучасне медичне обладнання для жінок”

  1. oleg :

    гинекологическое кресло есть ,а доступности нет.А в чем новость?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*