Правозахисники… порушують права людей з інвалідністю?

1 29 7 20160127 153634 2 2. інвалідністю

  1 29 7 14a83fd3e0e2a8e1fbc8972767b216d9 XL 1 2

Журналіст КНК Медіа, перебуваючи в редакційних справах у приміщенні Київського апеляційного адміністративного суду, помітила інформаційно-платіжний термінал. Маючи наліпку «За підтримки «Правозахисної спілки інвалідів», він… виявився недоступним для людей з інвалідністю!

Такі термінали встановлені Державним підприємством «Інформаційні судові системи» у 42 судах України. Зроблено це в рамках угоди між Державною судовою адміністрацією України (ДСАУ) та проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя». Через ці пристрої можна сплатити не лише судовий збір за звернення до судів першої та апеляційної інстанцій, але й інші платежі, наприклад штраф за адміністративне правопорушення. Також термінал надає інформацію щодо справ, призначених до розгляду, та апеляційних скарг, що надійшли до місцевого суду.

Своїм Наказом від 18 листопада 2015 року № 198 ДСАУ затвердила інформаційно-технічні вимоги до терміналів. Вимоги адаптації таких пристроїв до потреб людей з інвалідністю у цьому документі відсутні. Не передбачена ним висота сенсорного екрану для людей низького зросту та в інвалідних візках. Немає в ньому і кнопок зі шрифтом Брайля або озвучування сенсорного меню для незрячих людей.

  1 29 7 20160127 153634 2

Можливо, тому інформаційно-платіжний термінал у Київському апеляційному адміністративному суді занадто високий, аби до його сенсорного екрану дістала людина в інвалідному візку?

Та попри такі грубі порушення прав людей з інвалідністю, цей пристрій встановлено за підтримки Ради суддів України, ДСАУ і… Правозахисної спілки інвалідів! Принаймні про це гордо повідомляє наліпка на терміналі. Тобто правозахисники ігнорують права людей, яких вони покликані захищати?

КНК Медіа дослідить це питання в наступних публікаціях.

Мороцька Наталія

Комітет народного контролю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*