Будинок зв’язку в Києві обладнали для людей з інвалідністю

1 22 4 225335235 1 2. інвалідністю

  1 22 4 225335235 1

Керівник Укрпошти Ігор Ткачук презентував результати впровадження концепції універсального дизайну, що надає безперешкодний доступ до Головпоштамту для всіх громадян, зокрема для людей з обмеженими можливостями. Захід «Будинок зв’язку – доступний для всіх» відбувся за участю голови Національної Асамблеї інвалідів України, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича.

«Укрпошта враховує інтереси людей з обмеженими можливостями. Останнім часом були здійснені заходи саме для забезпечення безперешкодного доступу до Будинку зв’язку. Зокрема, встановлені спеціальні звукові орієнтири, відповідно до міжнародних стандартів нанесене контрастне маркування на перешкоди, розміщені інформаційні позначки з напрямком руху тощо. Усі без винятку клієнти Укрпошти можуть вільно потрапити до приміщення, пересуватися операційною залою та отримувати необхідні послуги», – сказав Ігор Ткачук.

  1 22 4 53453553 2

Для зручності людей з інвалідністю було зроблено ряд змін у Будинку зв’язку. Зокрема, для людей на інвалідних візках та милицях обладнано похилий заїзд до посилкової зали, де операційне вікно №4 повністю пристосоване для того, щоб відвідувач з інвалідністю мав можливість отримати весь пакет послуг.

Над усіма входами до Головпоштамту встановлені звукові сигналізатори-орієнтири, які дають можливість вільно знайти вхід до будівлі людям з вадами зору. Відповідно до міжнародних стандартів нанесене контрастне маркування на всіх скляних дверях, операційних вікнах та інших скляних конструкціях, на сходах й других перешкодах дозволить знизити ризики травмування під час пересування. Текстова інформація на операційних вікнах, виконана збільшеним шрифтом та в контрастному співвідношенні кольорів. Для вільного орієнтування розміщено інформаційні позначки, які вказують напрямок руху до входу в посилкову залу та до операційного вікна №4, а для незрячих додатково встановлено мнемосхеми (тактильний засіб орієнтування зі шрифтом Брайля).

«Сьогодні є всі підстави для того, щоб б Головний поштамт країни тепер був позначений міжнародним символом доступності. Зазвичай потрібні чималі кошти для переобладнання чи реконструкції будівлі з урахуванням інтересів маломобільних груп населення. Це аксіома. Але бувають винятки. На прикладі Будинку зв’язку можна побачити, що й з мінімальними витратами питання доступності вирішуються. Головне – це мотивація, бажання зробити щось для конкретних людей. Сподіваюся, що наш досвід може бути корисним для інших установ та організацій, які переймаються цим питанням», – наголосив керівник Укрпошти Ігор Ткачук.

Укрпошта

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*