Місто перешкод: небезпечні пастки для візочників (ВІДЕО)

1 25 2 image 249 2. візочників

https://www.youtube.com/watch?v=GoI5EADk5Hk

Хмельницький. Перешкоди, які непомітні для ока, але дуже відчутні для коліс. У сусідній Польщі проблему вирішили дуже швидко. Одного дня активісти посадили чиновників мерії на візки і попросили їх дістатися роботи без сторонньої допомоги. В Україні на небезпечний експеримент зважилися не владці, а письменниця Ірена Карпа. Жінка пересіла на колеса і спробувала зробити нібито буденні та прості справи: заїхати у підземку та прогулятися містом.

Про проблеми, що на них мало не на кожному кроці наражаються наші візочники, можна скласти бодай приблизне уявлення, коли сам потрапиш у складну ситуацію. Віктор та Валерій півжиття провели на колесах. Чоловіки навіть створили свій сайт, де викладають фото доступних та недоступних місць для людей з особливими потребами.

Найбільша біда для наших візочників – це пандуси біля переходів на проїжджих частинах. Без сторонньої допомоги подолати зависокі поребрики неможливо.

Часто пандуси є, але вони просто для галочки. Що уже говорити, але навіть здорова людина на своїх двох не ризикне піднятися. Можна підвернути ноги чи ще гірше – впасти.

“Хмельницька стометрівка” для людей з обмеженими можливостями більше нагадує їзду з перешкодами. Візочники не змогли потрапити ні до аптеки, “Укртелекому”, десятків кафе, ні до управління ЖКГ.

Не все так погано у нашому домі. Театр ляльок та приватний готель для інвалідів на візках таки доступні.

Місяць тому нашим містом закурсувало інватаксі. Воно обладнане спеціальним підйомником і кілька разів на тиждень безкоштовно перевозить візочників, аби ті не сиділи у чотирьох стінах. У Хмельницькому також є кілька таких тролейбусів та автобусів. А от до кабінету мера можна дістатись лише на своїх двох.

Тож влада обіцяє за 5 років перетворити усі державні установи, комунальні дороги, громадські вбиральні у комфортні для людей з особливими потребами. А ми перевіримо.

“33 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*