Рік боротьби за доступність Львова

1 25 4 173994. доступності, маломобільних

Людей на візку не часто побачиш у Львові? Річ у тому, що такі містяни нечасто вибираються на прогулянку Львовом, адже місто практично не пристосоване для них, воно недоступне для них. Останнім часом ця тема набула резонансу. Все почалося з ініціативи громадських активістів.

Щодня для львів’ян з обмеженими можливостями простий похід в магазин перетворюється на смугу перешкод. Щоб дістатися на роботу чи в аптеку, кінотеатр чи кафе, потрібно налаштуватися на нелегку поїздку.

ГО «Розвиток Громади» вже давно співпрацює з маломобільними людьми, зокрема в проектах «Такі різні – такі рівні», «Жіночність без границь» та «Допомога неповносправним». Ці проекти діють з 2015 року.

В рамках проекту «Такі різні – такі рівні» маломобільні люди малювали картини, які потім продавали, щоб на виручені гроші встановити у місті пандуси.

Проект «Жіночність без границь» створений для того, щоб донести до людей, що ми — красиві завжди. Жінка залишається жінкою незважаючи на труднощі долі. Суспільство повинне більш толерантно і доброзичливо ставитися до таких людей, намагатися завжди допомогти, адже вони не із власної волі мають трохи більше запитів до життя…

У проекті «Допомога неповносправним» активісти влаштовують для особливих людей веселе дозвілля, спортивні змагання, походи в театр, на футбол та бокс.

Вкінці минулого року учасники «Розвитку Громади», аби привернути увагу громадськості до проблеми маломобільних людей, провели яскраву акцію «Відчуй свою відповідальність», під час якої депутати Львівської міськради намагалися у інвалідних візках подолати стандартний маршрут центром міста. Акцію широко висвітлили місцеві й всеукраїнські ЗМІ, вона набула чималого резонансу. Суспільству вдалося нагадати: поруч з нами живуть маломобільні люди, і вони заслуговують на рівні права й доступ до будь-якого закладу.

Згодом учасники ГО «Розвиток Громади» дійшли висновку: роботи в проектах та акціях – недостатньо, варто комплексно підійти до проблеми доступності міста. І взимку цього року активісти почали проводити моніторинг усіх держустанов Львова, аби виявити, які із них обладнані пандусами, кнопками виклику працівника, велопаркінгом та ін.

Райадміністрації, ЛКП, відділи соцзахисту, відділення банків – усі установи знимкували й ставили у списку замітки щодо рівня доступності. Далі на сторінці громадської організації активісти провели голосування щодо визначення трьох найбільш проблемних об’єктів для встановлення пандуса. Першими в черзі, на думку громади, виявилися дві дитячі поліклініки на вул. Хімічній, 7 та на вул. Парковій, 1, а також театр ім. Марії Заньковецької на вул. Лесі Українки, 1.

Ці три держбудівлі громадські активісти облаштують конструкціями доступності самотужки за кошти, які було зібрано у рамках проекту «Такі різні – такі рівні».

Результати моніторингу активісти представили на колегії Обласної Ради та Апаратній нараді в ЛМР. Мер Андрій Садовий доручив чиновникам опрацювати наданий перелік і облаштовувати усі публічні заклади пандусами. Також ЛМР зробила тренінг для журналістів, на якому пояснили, як правильно писати про таких особливих людей, які слова вживати, а які краще не використовувати.

Однак інші будівлі ще потребували облаштування. Отож у організації «Розвиток Громади» вирішили заручитися підтримкою інших експертів, громадських активістів, депутатів, чиновників та людей з інвалідністю, які допомогли б зрушити проблему доступності із мертвої точки.

Ініціативу ГО «Розвиток Громади» підтримали Народний Контроль, Блок Петра Порошенка, Самопоміч і Укроп і теж почали роботу над покращенням умов для маломобільних людей. Депутат ЛМР Уляна Пак звернулась у вигляді депутатського запиту до мера Львова з проханням зобов’язати відповідні структурні підрозділи ЛМР організувати спільно з патрульною службою міста перевірку власників автомобілів, які паркуються на місцях для інвалідів та вжити заходів. «Об’єднання Самопоміч» запустила проект «Львів доступний для кожного з нас». Ініціатором є депутат Львівської міської ради фракції Оксана Рубай. В рамках проекту експерти промоніторять заклади, які надають послуги, зокрема, аптеки, перукарні, а також заклади дозвілля: спортклуби, театри, кав’ярні. Ті, які пройдуть перевірку на доступність, відзначатимуть спеціальною наліпкою.

У березні цього року провели спільний Круглий стіл «Доступність для маломобільних людей: проблеми та методи вирішення», де взяли участь люди, експерти, депутати ЛМР від фракцій «Самопоміч», «УКРОП», «Народний контроль», «Українська галицька партія», чиновники ЛМР , представник Уповноваженого Верховної ради з прав людини та представники ОБСЄ.

Усі присутні виголосили готовність до співпраці, а результати цих обговорень громадські активісти представили на засіданні Комітету з доступності в ЛМР.

Нещодавно в ГО «Розвиток Громади» надійшла відповідь з Департаменту гуманітарної політики міста Львова, де йшлося про можливість і згоду включити учасницю організації Ірину Дичко до складу Комітету з доступності. Проте останнє слово в цьому питанні ще залишається за мером Андрієм Садовим.

ГО «Розвиток Громади» вже має напрацювання у вирішенні проблеми доступності Львова. Громадська організація вже встановила три пандуси для маломобільних людей – у театрі Марії Заньковецької, в школі №72 та в будинку одного з візочників. Активісти надалі продовжують свою роботу в цьому напрямку.

Гал-Інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*