Для українських інвалідів Європа зовсім не “без бар’єрів” – активісти

1 28 5 1461758236-5223-analitik-oo-evropa-bez-barerov-ekaterina-kulcickaa 2. інвалідністю, інвалідів

  1 28 5 1461758236-5223-analitik-oo-evropa-bez-barerov-ekaterina-kulcickaa 1

Представники громадської організації «Європа без бар’єрів» стверджують, що одним з суттєвих візових бар’єрів для людей з інвалідністю в Україні є фінансова недоступність візового збору та транспортні витрати, повідомляє Укрінформ.

Про це заявила аналітик ГО «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька на прес-конференції в Укрінформі.

«Для багатьох людей з інвалідністю, особливо тих, хто живе за межами великих міст, де є консульства і візові центри, витрати на спеціалізований транспорт чи перевезення супроводжуючої особи є непідйомними. Через це люди самі відмовляються від поїздок за кордон, навіть за наявності запрошень. Централізоване подання документів і безкоштовна мобільна біометрія суттєво зменшать кількість поїздок і витрат для людей з інвалідністю», – заявила вона.

«Європа без бар’єрів» провела моніторинг доступності консульських установ, візових центрів і відділень Державної міграційної служби Києва, опитування представників організації людей з інвалідністю в Києві та 7 регіонах.

«Моніторингом було виявлено низку поширених перешкод, що створюють ризик для життя і здоров’я осіб з інвалідністю та змушують відчувати приниження людської гідності: сходи без пандусів і без ліфтів усередині будівель, високі пороги, вузькі двері, відсутність місць для паркування автомобілів людей з інвалідністю, наявність пошкоджених тротуарів, вибоїн і високих бордюрів, відсутність спеціалізованих або навіть звичайних убиралень», – зазначила Кульчицька.

Утім, голова «Товариства ветеранів АТО» Кирило Сергеєв окремо відзначив, що попри наявні перешкоди, консульства все ж ідуть назустріч і допомагають інвалідам потрапити у консульство чи візовий центр. «Охоронці часто заносять інвалідів на руках. Було й таке, коли йшли нам назустріч і візу для людей-інвалідів, для бійців АТО, які їхали за кордон на реабілітацію, оформлювали буквально за 15 хвилин», – сказав він.

Водночас Кульчицька наголосила: якщо раніше організації могли подавати документи за групу осіб до консульства централізовано, то тепер кожен мусить робити це самостійно, а для інвалідів це особливо складно.

«У зв’язку з вищезазначеними перешкодами для людей-інвалідів громадські організації просять Єврокомісію, консульства країн Шенгену удосконалити процедуру оформлення візи для людей з інвалідністю. Ми звертаємося до них з рекомендацією звільнити людей з інвалідністю від сервісного збору у візових центрах на підставі документів, що підтверджують наявність інвалідності. Також ми просимо надати можливість акредитації представників людей з інвалідністю у візових центрах для того, щоб такі представники мали право подавати документи людей з інвалідністю від їхнього імені в установах», – зачитала текст петиції до Єврокомісії та консульств країн Шенгену Кульчицька.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*