Чому Київ не придатний для пересування людей з інвалідністю (ВІДЕО)

1 06 3 52332214885 2. доступності, інвалідністю

2 червня під будівлею КМДА зібралися люди у інвалідних візках. Вони вимагали оновити Комітет доступності, який мав би зробити столицю зручною для людей з інвалідністю. Поки що ж ці люди не мають можливості вільно пересуватися Києвом, повідомляє Телеканал новин «24».

В деяких локаціях столиці побудували пандуси, які мали б полегшити людям на інвалідних візках пересування містом. Одна з них — Поштова площа. От тільки людині у візку самостійно по пандусах спуститися є доволі проблемно.

“Це дуже небезпечно і незручно. Однозначно, сама я тут не впораюсь і не проїду ніяк”, — розповідає людина з інвалідністю Юлія Ресенчук.

Схожа ситуація і з намаганням перейти дорогу до станції метро. Самотужки дівчина цього не зробить — бордюр надто високий, з’їзду — взагалі немає. А от пандуси, які ведуть у підземку, радше нагадують американські гірки.

Однак такі проблеми не лише на вулицях, але й в спеціалізованих будівлях. Медичний центр реабілітації дітей з ураженнями нервової системи не має ліфту. Численні звернення до влади лишаються поза увагою.

Як розповів директор центру реабілітації дітей з ураженнями нервової системи Володимир Мартинюк, ліфт є. Його ще 20 років тому придбали німці. Зараз він перебуває в законсервованому стані. Тож батьки й надалі продовжують носити своїх дітей на руках.

Саме такі проблеми вивели людей з інвалідністю на протест під КМДА. Один з них — Анатолій, який на війні втратив обидві ноги. Спочатку пів року був у візку, тепер зі всіх сил намагається повернутися до звичайного життя, вчиться ходити на протезах. Бо “на колесах” пересуватися містом просто не можливо.

“Якщо немає сторонньої допомоги, то ти стаєш відірваний від життя, від суспільства. Стаєш ізгоєм в суспільстві. І це не твоя вина. Я це зрозумів на своїй шкурі”, — розповів учасник АТО Анатолій Фатєєв.

У Києві більше половини населення потребує так званого безбар’єрного середовища. І це не тільки люди з інвалідністю, це й батьки з маленькими дітьми та люди літнього віку. 10 років при Київській держадміністрації існує “Комітет доступності”, який мав би займатися переформатуванням столичних вулиць. Але по факту нічого не зробив. Тож люди у візках та активісти виходять на акцію протесту.

“Сьогодні ми хочемо прийняти нове положення про Комітет доступності. А також оновити його склад на 100%”, — розповів керівник ГО “Підмога.інфо” Олексій Краснощоков.

Громадські активісти передали столичній владі свої пропозиції. Хочуть залучити у комітет людей з інвалідністю та громадськість, аби орган дійсно почав працювати. От тільки київські чиновники лише годують обіцянками.

“Зараз підготовлений проект розпорядження, який буде затверджений в установленому порядку в найближчий час”, — пообіцяв директор департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов.

Єлизавета Герасимюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*