Пляжі для людей з інвалідністю? Ні, не чули!

1 15 7 13717892 1264956986850155 2020091420 o 3 2. пандус, інвалідністю

У серпні минулого року КНК Медіа опублікувало статтю «Чи стане реальністю пляж для людей з інвалідністю?». У ній редакція пообіцяла слідкувати за виконанням обіцянок керівництва КП «Плесо» обладнати кожний комунальний пляж до потреб людей з інвалідністю. Сьогодні, в розпал пляжного сезону, ми продовжуємо досліджувати цю тему.

 1 15 7 13728408 1264956990183488 1367678796 o 1

Наприкінці травня, перед початком нинішнього пляжного сезону, Київрада разом з КП «Плесо» радісно звітували про готовність до нього дев’яти столичних пляжів. У повідомленні йшлося і про нову піскозбиральну машину, і про сучасні технології моніторингу якості води в озерах, що дозволяють проводити аналіз у скорочені строки. Лише про обладнання пляжів до потреб маломобільних груп населення (МГН), у тому числі для людей з інвалідністю міська влада не проронила ані слова. Ніби чиновники забули про цю проблему взагалі.

 1 15 7 13718157 1264956993516821 821575520 o 2

Тому на початку червня активісти Всеукраїнського комітету народного контролю надіслали до КМДА і генерального директора КП «Плесо» Дениса Пікалова інформаційні запити. Ними було запитано відомості про те, скільки столичних пляжів готові приймати МГН і скільки бюджетних коштів на це було виділено витрачено.

 1 15 7 13717892 1264956986850155 2020091420 o 3

За дорученням КМДА відповідь на запит надав Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища на початку липня. Виявляється, цільових коштів на обладнання комунальних пляжів до потреб МГН з міського бюджету не виділялись. Однак Програмою економічного і соціального розвитку м. Києва на 2016 рік виділено бюджетні кошти на капітальний ремонт зон відпочинку. У межах цього ремонту Підприємство запланувало обладнання місць для МГН на чотирьох комунальних пляжах. Так, «Пуща-Водиця», «Вербний» і «Дитячий» будуть облаштовані душовими для людей на візках. До того ж, на «Пуща-Водиці» планується встановити дві спеціалізовані туалетні кабіни у громадській вбиральні, спуск і пандус. На «Вербному» — доріжку до води, а на «Дитячому» — кабіну для перевдягання. Пляж «Наталка» буде обладнано лише пандусом для входу у воду.

 1 15 7 13728537 1264956983516822 1554719145 o 4

Дійсно, зазначеною Програмою на капітальний ремонт об’єктів КП «Плесо» виділено 18 230 000 гривень. Однак, згідно з інформацією щодо її виконання за січень – травень, ці заходи було профінансовано лише на суму 1 497 400 гривень. При цьому серед об’єктів, відремонтованих за бюджетні кошти, перелічені пляжі відсутні.

 1 15 7 13718035 1264956980183489 931515085 o 5
ось так виглядає туалет для людей з інвалідністю зсередини

Оскільки ж письмовий запит активістів до КП «Плесо» залишився без відповіді, журналісти КНК Медіа звернулися до Дениса Пікалова за усним коментарем. Він повідомив, що його ініціативи з обладнання пляжів для людей з інвалідністю наштовхується на безліч перешкод. Виявляється, в Києві такі заходи вживаються вперше. Так, замовляючи спеціальні душові кабіни, він почув від компанії-виробника, що раніше вони таке не виготовляли. Намагаючись завезти до України крісло-«амфібію», яке дозволяє людині з травмою хребта триматися на воді, пан Пікалов дізнався, що воно не відповідає українським стандартам. Для його завезення необхідно отримати дозвіл Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекції). Тому цей пристрій, вартістю 50 тис. дол. США, застряг на митниці до оформлення відповідних документів.

 1 15 7 n-6-1 6

Ще однією проблемою обладнання столичних пляжів спеціальними пристроями керівник комунального підприємства назвав вандалізм з боку відвідувачів. Так, новий біотуалет для людей з інвалідністю на пляжі «Дитячий» (територія «Гідропарку») довелося замкнути, а ключі — передати адміністратору, оскільки цією спорудою користувалися відпочиваючі без інвалідності та заподіювали їй шкоду. Про те, що ключі у адміністратора повідомляє попереджувальна табличка.

Зате пан Пікалов з гордістю повідомив нам, що на пляжі «Вербний» (біля вул. Приозерної, 8) залучені спонсори встановили пандус, вклавши в цей проект 250 000 грн. Саме його директор готовий був нам показати. І ми домовились про зустріч на цьому об’єкті для його апробації та, в разі потреби, надання відповідних рекомендацій. Для цього ми запросили киянку Наталію, яка з дитинства пересувається інвалідним візком через ДЦП.

 1 15 7 n-5-1 7

Однак зустрів нас там не керівник КП «Плесо», а молодий чоловік, який представився Артемом Антоновим і виявився директором ТОВ «Вавілон», коштом якого і було обладнано пляж пандусом. На перший погляд встановлена конструкція для спуску з дороги на пляж здавалася надто крутою та небезпечною. Проте Артем запевнив нас, що її уклон становить 7 процентів при нормі 8 – 10. Компанія старалася дотримуватися всіх будівельних норм, оскільки вкладала власні кошти, тому цей проект має бути робочим.

 1 15 7 n-7 8

Ніби на підтвердження його слів, до пандусу підійшла мама з дитиною у візочку і почала спокійно спускатися ним. Було видно, що вона робить це без додаткових зусиль і страху впустити візок з дитиною.

Після цього наважилася випробувати новинку і Наталія. З її слів, візок ішов легко, його не тягнуло до низу, як це відбувається на крутих пандусах. Оскільки ж конструкція являє собою тверду металеву сітку, то колеса інвалідного візка гарно чіплялися за її поверхню.

Однак на цьому Артем Антонов не хоче зупинятися. Він сказав, що створення доступного середовища для МГН є своєрідною соціальною інвестицією, піклуванням про громаду Оболонського району столиці, де зосереджена комерційна діяльність Товариства. Тому він пообіцяв також обладнати частину території пляжу «Вербний» повністю з урахуванням потреб таких людей. Там буде ще один пандус, стежка до води, лежаки з матрацами від пролежнів, і навіть масажний кабінет для людей з інвалідністю. Щоправда, хто оплачуватиме послуги цих спеціалістів він не уточнив.

 1 15 7 n-9 9

Пізніше до нас таки приєднався Денис Пікалов, і підкреслив, що обладнання «Вербного» планується закінчити до початку серпні цього року, а роботи на інших об’єктах, на жаль, можуть розтягнутися не на один сезон.

Він назвав ще одну суттєву перешкоду до створення доступного середовища у місті, а саме відсутність комплексної цільової програми. Пан Пікалов звернув нашу увагу також на те, що більшість спроб підприємців адаптувати об’єкти інфраструктури під потреби людей з інвалідністю має карикатурний вигляд. Так, бізнесмени можуть обладнати туалет, а зручного під’їзду до нього не буде. При цьому керівник похвалився, що КП «Плесо» ставить відповідні пристрої тільки там, де можна поставити, і робить це на совість. Наприклад, до біотуалету на пляжі «Дитячий» є під’їзна доріжка. А от територію «Наталки» облагородити в цьому напрямку не вдалося через надто крутий спуск до цього пляжу і бетонну несучу перегородку на ньому, що виявилася «безхазяйною».

 1 15 7 n-8 10

Тому після «Вербного» ми поїхали до «Наталки», аби побачити, чи справді там усе так безнадійно. Дійсно, стан території цього пляжу підтверджував слова Пікалова.

А от конструкція біотуалету на «Дитячому» нас неприємно здивувала. Виявилося, що не під’їзна доріжка веде до нього, а він стоїть одразу праворуч від входу на пляж. Крім того, ніякої таблички про те, де шукати ключі від замкненого туалету, ми не побачили. У медпункті нам повідомили, що адміністратор пляжу поїхав і сьогодні навряд чи повернеться. Проте, дізнавшись, що біля біотуалету чекає людина на інвалідному візку, вибігли працівники пляжу, в тому числі молоді медики. Вигляд вони мали перелякано-здивований, ніби їх заскочили несподіваним візитом.

 1 15 7 n-4-1 11

Кабінкою відімкненого туалету Наталія не змогла скористатися, оскільки, заїхавши всередину своїм візком для вулиці, вона перегородила ним увесь вільний простір. Щоправда, працівниця пляжу запевнила, що, в разі потреби, відвідувачам з інвалідністю допомагають медики. Але наша супутниця пояснила, що з її напруженими м’язами та неконтрольованими рухами зробити це буде дуже важко. До того ж, у людей з ДЦП погано розгинаються ноги в колінах, тому сісти на унітаз, розташований у коробці, неможливо.

Втім, пан Пікалов чесно зізнався, що у нормах доступності розбирається не дуже добре, тому потребує консультацій спеціалістів. Редакції КНК Медіа відомо, що генеральний директор КП «Плесо» домовився про надання йому консультаційної допомоги з боку Національної асамблеї інвалідів України. Сподіваємося, така співпраця дасть гарні плоди, бо на столичних пляжах ще багато роботи.

Лілія Савко, Наталія Мороцька

KNK.Media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*