Мерія відповіла, чому Ужгород не пристосований для людей із обмеженими можливостями

1 25 2 img 4045 146910255276 2. обмеженими можливостями

 1 25 2 img 4045 146910255276 1

Ужгородська міська рада відреагувала на публікацію 0312.ua про проблеми пересування містом людей із обмеженими можливостями.

За словами прес-служби ужгородської міської ради, влада докладає зусиль, аби покращити цю ситуацію, однак це не завжди входить у їхні обов’язки:

“Зовсім нещодавно, як ми повідомляли, міський голова Богдан Андріїв за скаргою ужгородця зустрічався з представниками служб таксі, які некоректно себе поводять з інвалідами.

Під час цієї зустрічі говорили, у тому числі, і про забезпечення доступу маломобільних людей до будівель, у тому числі державних установ. Богдан Євстафійович підкреслив, що міська влада у межах своїх повноважень працює над тим, щоб забезпечити комфортніші умови людям з обмеженими можливостями. Богдан Євстафійович підкреслив, що міська влада у межах своїх повноважень працює над тим, щоб забезпечити комфортніші умови людям з обмеженими можливостями І певні кроки у цьому напрямку вже здійснено.

До прикладу, найперше, що зробила нова команда, організовуючи конкурс на автобусні перевезення, який пройшов на початку 2016 року, – прописала вимогу до перевізників забезпечити спеціальні автобуси для цієї категорії людей. І нині в обласному центрі на кожному маршруті курсує по одному автобусу, пристосованому для людей із обмеженими фізичними можливостями. Таких спеціальних автобусів є два види – для візочників і для незрячих людей.

Також у проектах ремонтів та реконструкцій вулиць, тротуарів, площ, які проводять зараз, передбачають облаштування зручних спусків, як і передбачено державними будівельними нормами.

В Ужгороді наразі на найбільш жвавих переходах діють 4 світлофори, обладнані звуковими пристроями. У подальшому при капремонтах та реконструкціях планується, в міру фінансових можливостей, продовжити обладнання таких світлофорів на вулицях міста. Разом з тим, проблеми із забезпеченням безперешкодного доступу людей із обмеженими фізичними можливостями в Ужгороді, на жаль, ще залишаються. І над їх вирішенням міська влада працює. Зокрема, за дорученням міського голови комісійно буде обстежено наявні у місті пандуси – на їх практичність і відповідність нормам.

У випадку невідповідності керівникам закладів, установ, приміщень буде донесено завдання виправити це. На жаль, не у всіх випадках це буде можливо, адже будівлі, зведені раніше, не проектувалися таким чином, щоб урахувати потреби людей з обмеженими можливостями.

Управління архітектури міської ради, надаючи містобудівну документацію, прописує вимоги щодо облаштування пандусів. Однак варто зазначити, що перевіряти наявність можливостей доступу маломобільних людей до будівель (установ) повинні працівники Державної архітектурно-будівельної інспекції. Донедавна ця інспекція працювала тільки на рівні області (кілька працівників), зараз ця функція в рамках децентралізації передана органам місцевого самоврядування і при міській раді Ужгорода створено новий структурний підрозділ – Відділ державного архітектурно-будівельного контролю, який, у тому числі, займатиметься і цими питаннями.

Що стосується Управління соціального захисту Ужгородської міської ради, то на вході у будівлю є кнопка виклику для візочників: після натискання працівник управління спускається вниз і приймає документи. Крім того, встановлено звуковий сигнал для людей із вадами зору та обладнано окремий вхід для інвалідів-візочників та мам з дитячими візочками.

Щодо військового шпиталю, то, очевидно, Ви мали на увазі госпіталь на Толстого. Цей заклад – у підпорядкуванні області”.

Редакція 0312.ua сподівається, що ужгородська мерія не стоятиме осторонь проблем інвалідів і виконає вищезгадані обіцянки.

www.0312.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*