Чи доступний Ужгород для людей на візках? (ВІДЕО)

1 05 5 29874335 2. доступність

Вінниця, Львів, Запоріжжя та Чернігів уже пройшли перевірку на доступність для людей з обмеженими можливостями. Киянин Дмитро — співзасновник ініціативи «Доступно.UA» приїздить з інспекцією у різні міста України, аби дізнатися та продемонструвати наскільки вони відповідають елементарним вимогам зручності для тих, хто на візку. Візит до Ужгорода мав аналогічну мету. Від першої прогулянки Дмитро ділиться своїми враженнями, повідомляє Ужінформ.

Дмитро Щебетюк, співзасновник ініціативи «Доступно.UA»

Щодо міста Ужгорода доступність то залізничний вокзал як зазвичай всі великі вокзали достатньо зручний. По місту уже є свої нюанси, тому що велика кількість бордюрів, дуже мало понижень. Мені не заважає, бо я можу запригнути туди, але зазвичай для людей на колясках слабших — це вже буде перешкод.

Надія Дьолог — знана у місті спортсменка. Щодня дівчині доводиться долати чимало кілометрів, аби потрапити до вишу. За словами Наді, деякі труднощі їй долати під силу. Втім, дівчину обурює те, що упродовж останніх чотирьох років у місті не відбулося жодних змін з усунення перешкод для людей на візку.

Надія Дьолог, студентка УжНУ

Я якось пристосувалася до цього, навчилася з цим жити, але якихось змін тут немає. Пониження на переходах, доступний транспорт, тротуари у нас в жахливому стані. Якщо людина має слабкі руки, то за кордоном вона може вільно проїхати, у нас я думаю це вона не зможе зробити, тому що треба на балансі проїжджати ті перешкоди які є на тротуарах.

В обласному центрі Дмитро з командою відвідали й кілька державних установ, які за словами хлопця є практично доступними для мало мобільних груп населення. Побували у кав’ярнях, готелях, закладах харчування, а також прогулялися історичною частиною міста. Підсумувавши результати інспекції, Дмитро констатує – перешкод є чимало. І для того, аби Ужгород став більш зручним для людей з інвалідністю хлопець пропонує власний варіант вирішення цієї проблеми.

Дмитро Щебетюк, співзасновник ініціативи «Доступно.UA»

Загалом хотілось би кращих доріг від вокзалу у тому районі. Доступні зручні вбиральні для людей з інвалідністю. І тут не тільки влада має долучатися, а й самі власники і можливо люди, які би хотіли зробити добро але не знають як.

Нині лишень кілька міст України долучилися до проекту, найактивніше підтримує ініціативу Львів – кажуть організатори. Проте сподіваються, що охочих таки побільшає. Найближчим часом команда планує проінспектувати Одесу на її доступність для людей з особливими потребами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*