Особливі ладижинці не повинні залишатися наодинці зі своїми проблемами

1 09 2 0874 img 4705 1 2. доступності, особливими потребами, інвалідних візках

 1 09 2 0874 img 4705 1

Ладижин – доволі комфортне і зручне для життя місто. Але, як виявилося, не для всіх. Так, більшість магазинів, аптек, закладів відпочинку, а також державних установ залишаються недоступними для людей на інвалідних візках. Щоб підтримати людей з особливими потребами у їх прагненні до повноцінного життя в Ладижині була розпочата соціальна кампанія «Місто без обмежень!».

Ладижин – доволі комфортне і зручне місто для життя. Він вигідно вирізняється серед сусідніх населених пунктів, як своїми можливостями, так і інфраструктурою. А головне, містечко постійно розвивається – відкриваються нові крамниці та заклади відпочинку, відновлюються пішохідні доріжки та тротуари, а ще, будується надсучасний дендропарк «Ладижинський гай», який по праву може претендувати на звання справжньої Перлини Поділля.

І на фоні цього благополуччя, як ложка дьогтю – майже повна непристосованість Ладижина до потреб маломобільних груп населення.

Здебільшого від цієї проблеми потерпають інваліди-візочники, чиє пересування по місту перетворюється на cуцільну смугу перешкод.

Відсутність нормального доступу до медичних, адміністративних та культурно-розважальних закладів обмежує життя людей з особливими потребами, штучно створює відчуття меншовартості, що, у свою чергу, призводить до незадоволення та обурення.

Здавалося б, нічого страшного. Ледь помітний бордюр на вході до дендропарку, невеличка сходинка біля входу у міську раду. А ви й не помічали? А як бути тому, хто просто невзмозі їх не помітити і зіткнувшись із перешкодою один на один змушений безпорадно озиратись в пошуках чуйних перехожих.

Деякі незручності відчувають і батьки з дитячими візочками, коли доводиться долати високі бордюри, або оминати увагою крамниці, до яких не можна потрапити із тим же дитячим візочком. Бо, не залишати ж, своє чадо напризволяще поряд із потрібним магазином.

Втім, можливо, щасливі батьки проводячи час у приємних клопотах та доглядаючи свою малечу можуть і не помічати цих незручностей, або вважати їх незначними. Адже, діти виростають і у батьків з’являються нові турботи, і всі ці проблеми поволі забуваються.

Чого не можна сказати про людей з особливими потребами, для яких, здебільшого, інвалідний візок є єдиним засобом пересування.

Та, незважаючи на стан свого здоров’я, люди з інвалідністю хочуть жити повноцінним і незалежним життям, на яке мають повне право. Вони розумні, талановиті, прагнуть здобувати освіту, працювати й відпочивати. А головне, вони не розучилися мріяти і вірити у краще майбутнє. Їм не потрібна допомога чи жалість, а лише елементарна доступна інфраструктура.

У місті, звісно, можна знайти будівлі з пандусами, але, дуже часто, вони не відповідають елементарним нормам безпеки. Особливо, це стосується магазинів та аптек, які відкривалися не так давно, а отже, за всіма існуючими стандартами мали створити нормальний безпечний доступ до своїх закладів.

Та, певно, власники крамниць подумали, що люди у візку все одно до них ніколи не заїдуть, тому й наявністю пандуса, або його зручністю перейматися не варто.

Щоб не згущати фарби, варто відзначити, що не все так погано у нашому місті. Схвальні відгуки від інвалідів-візочників доводилося чути про ТЦ «Фора», а якщо точніше, то про перший його поверх. Щоб дістатися на другий, можна скористатися ліфтом. Але, для цього, потрібно натискати кнопку виклику та чекати на адміністратора, що у багатьох людей викликає внутрішній дискомфорт.

Майже не викликає нарікань пандус біля супермаркету «Комфорт», а отже, власники магазину згадали і про стандарти ЄС, і подбали про своїх покупців.

Не забули про інвалідів-візочників, збудувавши зручний пандус для них, і у Ладижинському міському суді.

Подібні позитивні приклади дарять надію, що колись Ладижин перетвориться на справжнє європейське місто у якому жоден з його мешканців не буде відчувати себе безпорадним або незахищеним.

А щоб підтримати особливих ладижинців у їх прагненні до повноцінного життя та звернути увагу мешканців Ладижина та міської влади до проблем, з якими люди на візках стикаються щодня в нашому місті була розпочата соціальна кампанія «Місто без обмежень!».

Організаторами проведення соціальної кампанії виступили громадська організація «Ладижинська громадська рада» та ініціативна група «Ладижин без обмежень!» до якої входять ладижинці з особливими потребами.

В рамках соціальної кампанії її організатори забезпечать визначення архітектурної доступності об’єктів державної інфраструктури соціальної значущості, комерційної інфраструктури, парків культури та місць відпочинку.

Також, буде проведено аналіз державної та регіональних політик у сфері створення безбар’єрного середовища, підготовлено звіт за результатами проведеної кампанії та розроблено комплекс заходів, що спрямовані на реалізацію стандартів ЄС у сфері захисту права на вільний доступ і переміщення.

Крім того, буде створено Проблемну карту доступності Ладижина на яку буде нанесено результати дослідження по кожному об’єкту і скориставшись якою люди на інвалідних візках зможуть обрати для себе найзручніший маршрут.

Об’єкти, що відповідають всім стандартам доступності, отримають відповідну наліпку від організаторів соціальної кампанії, яка буде означати, що відповідний заклад, установа, організація і т.д. відповідають стандартам ЄС щодо доступності.

Скільком людям на інвалідних візках стане у нагоді Карта доступності? І взагалі, скільки таких людей у Ладижині? Статистику наводити не будемо, бо хіба цифри мають якесь значення? Навіть, якщо це буде тільки одна людина, то, безсумнівно, вона гідна того, щоб почувати себе вільно у рідному місті.

Олена Червончук

Матеріал написаний в рамках проекту «Схід та Захід разом – підвищення спроможності українських місцевих видань» за підтримки Фонду «Освіта для демократії» та МО «Нова генерація».

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії спів фінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 1 09 2 8178 img 4708 2

 1 09 2 2817 img 4710 3

 1 09 2 5394 img 4711 4

 1 09 2 9918 img 4714 5

 1 09 2 3981 img 4716 6

 1 09 2 5679 img 4717 7

 1 09 2 2686 img 4722 8

Новини Ладижина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*