Недоступні банкомати

1 28 1 14429654 687664398057947 226483005 n 1 2. обмеженими можливостями

Україна тішиться перемогами наших спортсменів на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро, і у святковій ейфорії забувається, що люди з обмеженими можливостями живуть буквально у спартанських умовах. Більшість українських міст не пристосовані до потреб візочників. Навіть аптеки та лікарні часто не обладнані пандусами чи ліфтами. Звичні для здорових людей буденні справи та маршрути інвалідам даються з великими труднощами. Багато хто скаржиться на маленьку пенсію у зв’язку з інвалідністю, але це не найголовніша проблема. Головна – отримати ці гроші. “Галицький кореспондент” перевірив, наскільки пристосовані банкомати до потреб людей з обмеженими можливостями. Адже днями з’явилася інформація, що банки в Івано-Франківську відмовились облаштовувати банкомати спеціальними пандусами.

 1 28 1 14429654 687664398057947 226483005 n 1

Свій експеримент ми вирішили провести в центрі міста. Зустрілися з Віталієм Палковим біля відділення “Приватбанку”. Саме на картку цього банку йому приходить пенсія по інвалідності. Під’їхавши до банкомату, він зрозумів, що зняти кошти самостійно він не зможе: “На ці сходинки я візком не залізу, треба когось просити про допомогу”. Я пішла шукати допомоги у співробітників “Приватбанку”. Менеджер сказав, що не знає, як допомогти Віталію, і порадив проїхати у відділення поруч. “Це ж не важко”, – кинув він услід.

За рекомендацією менеджера та з надією на пандус або хоча б кнопку ми попрямували в інше відділення того ж банку. На щастя, розміщене воно за 200 метрів. Спроба Віталія самостійно зняти пенсію тут теж виявилась невдалою. Річ у тому, що деякі банкомати розташовані надто високо, тому під ними і будують одну-дві сходинки. Біля відділення на Вітовського банкоматів аж… п’ять! І жоден з них не пристосований для потреб таких, як Віталій. Хлопець не дотягнувся навіть до карткоприймача. Ліворуч помічаємо кнопку із зображенням людини на візку.

Минулого року кілька великих банків обіцяли встановити кнопки виклику працівника банку. Однак таку кнопку ми побачили лише тут. Тиснемо і чекаємо. Через 10 хвилин нашого очікування я пішла з’ясовувати, чому ніхто не реагує, у приміщення банку. Після мого монологу до Віталія все ж вийшов менеджер Олександр, який одразу повідомив, що за столом його чекають клієнти. На моє обурення він відповів, що за кнопку в банку ніхто не відповідає, а не виходять, бо… думають, що це дитячі ігри.

 1 28 1 14408986 687664391391281 1887132982 n1 2

“Я не знаю, чим вам допомогти, телефонуйте у довідку 3700, і вам все підкажуть”, – радить Олександр. Пояснюю горе-менеджеру, що зняти готівку в довідці нереально. Натомість Олександр лише розводить руками та ще раз наголошує на тому, що, крім нас, у нього ще багато клієнтів, і йде геть. Про таку поведінку я повідомила керівництву “Приватбанку”, там пообіцяли почати службове розслідування. “Галицький кореспондент” слідкуватиме за розвитком подій.

Тож, об’їхавши два відділення найбільшого банку в Україні, зняти пенсію хлопцеві так і не вдалося. Прямуємо до «Укрексімбанку». Дорогою розпитую Віталія, чи реально зняти гроші без сторонньої допомоги. “Треба знати місця, в місці всього банкомати, до яких я можу під’їхати та без проблем зробити всі необхідні мені банківські операції. Це додає мені певних незручностей, треба заздалегідь планувати свої витрати. Адже терміново зняти готівку майже нереально, самі ж бачите, навіть у центрі немає спеціально обладнаних банкоматів”, – пояснює Віталій Палков.

В «Укрексімбанку» дві високі сходинки стали на заваді. Однак сподіваємось на допомогу персоналу. Але і там здивовано розвели руками – у відділенні були лише дівчата. Почекавши хвилин 15, їдемо до наступного банку.

 1 28 1 14397950 687664401391280 630187599 n1 3

Варто зауважити, що під час експерименту до нас декілька разів підходили небайдужі мешканці міста та пропонували допомогти. Люди підкреслювали, що раніше навіть не замислювались про те, що ці не помітні для здорових людей кілька сходинок можуть стати такою великою проблемою для візочників.

Поруч з «Укрексімбанком» був “Райффайзен Банк Аваль” – і там ситуація не краща. Немає ні кнопки, ні пандусів.

Поки ми обговорювали цю проблему, до нас підійшов Микола Мельник, регіональний менеджер з питань адміністративного обслуговування, та пояснив, що встановлення пандусів треба узгоджувати з міською владою. “Відділення більшості банків, особливо в центрі, розміщені на першому поверсі історичних будівель, тому будь-які зміни треба узгоджувати з місцевою владою. Однак ми вже думали про можливі вирішення цієї проблеми. Розглядаємо можливість встановлення кнопки виклику працівника найближчим часом, пізніше з’являться і спеціальні пандуси”, – обіцяє він.

 1 28 1 14407679 687664411391279 1503955324 n 4

Від початку експерименту минуло майже півтори години. Об’їхавши шість банкоматів, грошей Віталій так і не зняв.

Микола Мельник запропонував показати банкомат, який дозволить Віталію нарешті зняти свою пенсію. За його словами, цей банкомат розташований низько, тому буде зручним для людей з обмеженими можливостями. І дійсно, там Віталій без проблем зняв свої гроші. Але такі “точки” знають не всі, тому більшість візочників змушені просити знайомих про допомогу.

Дар’я Бавзалук

Матеріал підготовлено у рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіапроекту «MyMedia»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*