Діти з аутизмом можуть ходити у звичайні школи

1 24 4 70 1. аутизмом

Спеціалісти стверджують, що кількість дітей з аутизмом за останні роки критично зросла.

Якщо раніше ми мали 1 дитину з аутизмом на 10 тис. здорових, то зараз це 1 на 68 дітей. За даними департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, у області зараз проживає 63 дитини з аутизмом.

Саме через таку пандемію в останні роки члени європейської асоціації «Аутизм Європа» та всеукраїнського фонду «Дитина з майбутнім» проводять семінари та тренінги для батьків «дітей дощу».

– Найголовніша особливість цих дітей полягає в тому, що вони сприймають навколишній світ зовсім не так, як більшість людей. Наприклад, особлива гіперчутливість до звуків чи світла може викликати у дитини з аутизмом не просто дискомфорт, а неприємні відчуття на фізичному рівні, — розповідає директор фонду «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко. — Аутизм у дітей проявляється в різному віці. У віці немовляти, наприклад, якщо дитина тихесенько лежить в ліжечку, не реагуючи на світло, звуки і брязкальця, але при цьому результати обстеження слуху та зору виявляються в межах норми, то, можливо, це перші симптоми. Аутизм може починатися регресом вже набутих навичок: з 3-5 років дитина перестає реагувати на звернення, мову, говорити, дивитися в очі співрозмовнику. Деякі батьки це пов’язують з перенесеним стресом або щепленням.

– Кажуть, що серед людей з аутизмом багато талановитих. Це правда?

– Здібності людей з аутизмом оточені міфами. У деяких з них дійсно може проявитися надзвичайний талант у певній галузі: рахунок, пам’ять, рішення головоломок, музика чи малювання.

Вінничанка Олеся Самойленко, мати 9-річного Ігоря, розповідає, що помітила у сина тривожні симптоми, коли йому було півтора року. У хлопчика, який до цього нормально розвивався, почався регрес. Жінка пов’язує це зі вживанням антибіотиків, які вимушена була давати дитині через хворобу. Вісім років Олеся разом зі своїм чоловіком бореться за світле майбутнє свого сина, цілодобово займаючись із ним.

– У свої 9 років Ігор не розмовляє. Але за роки лікування та відвідувань різних реабілітаційних центрів в Україні та за її межами ми віднайшли для нашої дитини метод корекції, який є найбільш ефективним при аутизмі. Наприклад, ще кілька років тому, коли він щось хотів, то кричав, тягнув за руку. Коли не розуміли його – починав дратуватися. Але потім ми створили папку, де стали розміщувати зображення того, чого син може захотіти. Спочатку це були картинки з цукерками, печивом…. Ми вчили його брати ці картинки і передавати нам. Потім — розрізняти кожне зображення. Після цього навчання Ігор знає: коли він щось хоче – повинен передати картинку з зображенням бажаного. Потім ми ввели в цю папку словосполучення «Я хочу» і наші з чоловіком фото, — розповідає Олеся. – У цьому процесі обов’язково треба заохочувати дитину «призами», які на певному етапі повинні бути замінені на похвалу з боку дорослого. Тоді дитина розуміє, що та чи інша дія – правильна.

– Олесю, що б ви порадили батькам, які лише нещодавно дізналися, що їхня дитина – особлива?

– Спочатку звістка про аутизм – шок, але не потрібно впадати у відчай. Не шукайте чарівної таблетки від аутизму. Її нема! Потрібно обов’язково перевірити дитину на можливу наявність супутніх захворювань, які можуть значною мірою впливати на стан дитини, а то й і бути причиною таких розладів, як фенілкетонурія, целіакія, галактоземія чи інші порушення обміну речовин. Треба багато займатися з дитиною. Так, зараз у однієї моєї знайомої, після того як вона почала навчатися на дистанційних курсах в Ізраїлі, дитина може висловити свої бажання одним реченням. Це при тому, що ще цієї осені вона взагалі не розмовляла. Батьки обов’язково повинні виконувати програму, написану для дитини спеціалістом, а також спонукати дитину до постійного контакту через різні ігри та речі, що зацікавлюють її.

Ті батьки, які ще не знають, як правильно займатися зі своєю особливою дитиною, але дуже хочуть, щоб вона в майбутньому могла стати повноцінною одиницею суспільства, можуть звертатися у Вінницький центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь», де фахівці нададуть усю необхідну допомогу. А ті, хто потребує підтримки та досвіду інших батьків дітей-аутистів, можуть звернутися в благодійну організацію «Розвиток».

Анастасія Яковишина

“33 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*