Олена Чорнобривенко: «Наші заходи спрямовані на побудову інклюзивного середовища, де зручно всім»

1 12 3 YLkbgyEbe1o 1 2. особливими потребами, реабілітація, інвалідністю, інклюзивного середовища

Людям із особливими потребами доводиться долати немало труднощів, пов’язаних із інтеграцією в суспільство. Причому проблеми виникають різнопланові. Для комфортного життя відповідні умови не створені навіть у найбільших містах, не кажучи вже про невеликі містечка й села. До того ж людям з особливими потребами доводиться долати багато соціальних бар’єрів, які заважають брати активну участь у суспільному житті.

Однією з ключових ознак розвиненого суспільства є забезпечення належного рівня життя для всіх його членів. Середовище без фізичних і соціальних бар’єрів ‒ необхідна умова включення людей із особливими потребами в соціум. І таке середовище в Україні поступово створюється завдяки наполегливій праці зацікавлених ентузіастів.

У Вінниці діє міський центр соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія». Про діяльність цього центру ми поговорили з Оленою Чорнобривенко, котра була серед ініціаторів заснування громадської організації «Гармонія», на базі якої виник центр. Пані Олена ‒ фіналістка конкурсу «Десять видатних молодих людей України 2014» у номінації «Персональні здобутки».

1 12 3 YLkbgyEbe1o 1

– Пані Олено, розкажіть, будь ласка, про себе. Звідки Ви родом, де навчалися, чим займаєтеся нині?

– Я народилася, живу і працюю у Вінниці. Тут же здобула дві вищих освіти, педагогічну і психологічну. Працюю в центрі реабілітації для людей із інвалідністю «Гармонія».

– Яка Ваша роль у роботі центру соціально-психологічної реабілітації?

– Я ‒ соціальний педагог. Займаюся з різними соціально-психологічними групами, надаю консультації, забезпечую підтримку та супровід людей, чиє життя розділилося на «до» та «після» внаслідок «зустрічі» з інвалідністю. Також консультую жінок із інвалідністю, які планують народжувати або уже народили дітей.

1 12 3 QQeskv0ogjs 2

– Пані Олено, розкажіть детальніше про центр реабілітації. Як і коли з’явилася ідея його створення?

– У 2002 році ми заснували громадську організацію «Гармонія», яка діє й донині. Ми займаємося з людьми, які мають порушення опорно-рухового апарату. У нас є багато програм, спрямованих на розбудову інклюзивного середовища. Однією з них був центр реабілітації.

– Як створювався центр? Чи отримував він у процесі свого створення якусь підтримку від державних чи інших установ?

– Наш центр ‒ це приклад співпраці громадської організації, міської влади та соціально-відповідального бізнесу, волонтерства.

1 12 3 RghAgEu1Tlk 3

– Які завдання ставить центр перед собою? Що визначає як основну мету своєї діяльності?

– Мета нашої діяльності – це яскраве та повноцінне життя людей із інвалідністю та членів їхніх сімей. Усі заходи спрямовані на розбудову інклюзивного середовища, де буде зручно і комфортно усім людям, включаючи людей із інвалідністю. Ми прагнемо, щоб усі мали доступ абсолютно до всіх послуг.

– Хто працює в центрі? Розкажіть про Ваших фахівців.

– У нас не так багато працівників, але кожен фахівець багатогранний. Наприклад, психолог, окрім своїх прямих обов’язків, також є нашим системним адміністратором та допомагає ремонтувати візки; адміністратор – діловод та веде гурток із в’язання; медсестра проводить тематичні зустрічі для батьків. Таких прикладів багато.

Ми працюємо в своє задоволення. Наш центр унікальний у своєму роді. Більшість наших працівників мають інвалідність. Четверо пересуваються за допомогою інвалідних візків. Двоє працівників спочатку були нашими клієнтами, потім, отримавши низку послуг, почали проявляти активність, і не просто активність, а висували конструктивні пропозиції та діяли. І ось вони працюють у центрі.

Ми проводимо різні заходи, спрямовані не лише на людей із інвалідністю. Ці заходи відвідують студенти, педагоги, психологи, лікарі. Дуже важливо те, що люди з інвалідністю є не лише користувачами, але й самі надають послуги та беруть участь у житті суспільства. Хочеться зазначити, що у нас величезний досвід співпраці з різними організаціями. Всі наші програми ми реалізовуємо у партнерстві.

1 12 3 XCkccxGjIeU 4

– Хто відвідує заклад? Який основний контингент відвідувачів?

– Клієнтами центру можуть бути діти та молодь віком від 7 до 35 років, які мають проблеми опорно-рухового апарату, розумово збережені. Це ті, хто може отримувати послуги. А взагалі у нас двері відкриті для всіх.

– Які послуги надає центр?

– Ми надаємо широкий спектр послуг. Це психолого-педагогічна реабілітація ‒ консультування, діагностика, патронаж, психологічна та педагогічна корекція. Звісно, це і фізична реабілітація, куди входить консультування, лікувальний масаж, лікувальна фізкультура. Важливим аспектом є соціальна та побутова реабілітація, в межах якої ми навчаємо основних соціальних навичок, проводимо працетерапію та надаємо необхідну інформацію, а також забезпечуємо соціально-побутовий патронаж.

У центрі є тренажерна зала, можливість відвідувати масажі, індивідуальні заняття з ЛФК, курси англійської мови. Діє музичний гурток, гурток творчості, група психологічної взаємопідтримки; постійно організовуються тренінги, зустрічі, екскурсії та багато інших цікавих заходів. Також доступні послуги служби перевезення людей на візках та служби супроводу людей із інвалідністю.

Спілкувалася Юлія Панченко

Ресурсний центр ГУРТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*