Полтавське протезно-ортопедичне підприємство рятує людей тисячами, проте не з допомогою кришечок

1 05 4 6d66762b00f3f51fdcc4b443f9d91c-bigimg 1 2. протези

1 05 4 6d66762b00f3f51fdcc4b443f9d91c-bigimg 1

У Полтавському казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві розповіли про протези з кришечок, виготовлення штучних кінцівок для бійців АТО, а також як отримати дитині коректор постави.

Більше про це журналісту «ВПолтаві.info» розповів заступник директора з медичної роботи закладу Олександр Проскурін.

1 05 4 IMG 7062 2

Днями представники Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО заявили, що з пластмасових кришечок протези краще не робити, тому що поліетилен нібито недостатньо міцний. Це правда?

Я особисто не стикався з подібною технологією. У той час, коли вся ця тема лише тільки розпочалася, я почав шукати інформацію у Інтернеті, але нічого конкретного не знайшов.

3-4 місяця тому ми отримали офіційного листа, у якому нам задали конкретне питання: чи виготовляє наш завод протези з кришечок. Ні, ми їх не виготовляємо, подібною технологією не володіємо.

Представники нашого заводу (я, лікарі, техніки-протезисти тощо) постійно їздимо до навчально-дослідного інститут Харкова, де проходимо навчання по різних формах протезів. Там інколи також проводять своє навчання німецькі фахівці. Також у Києві італійці розповідали про протези рук нової технології, однак про протези з кришечок нічого не чув.

1 05 4 IMG 7076 3

Які протези підприємство виготовляє для учасників АТО?

Протези всіх видів складності, починаючи від стопи та гомілки. Із АТОвців у нас один боєць протезував передпліччя (активний протез з тяговим управлінням, а також косметичний), а інший – протез стопи. По стегнах і гомілках у нас АТОвців ще не було, хоча є можливість встановлювати високоякісні протези.

Чому ще не було подібних бійців?

У зоні бойових дій є прифронтовий госпіталь, а далі йдуть заклади, які надають «вторинну допомогу». У Харкові та Дніпропетровську є прифронтові госпіталі, тому боєць, який отримав поранення, в першу чергу опиняється саме там. А вже після 10-20 днів їх спрямовують у лікарняні заклади «другої лінії».

В Україні великі госпіталі знаходиться у Києві, Одесі, Вінниці та Львові. Саме там проходить їхня реабілітація, а також на місці є заводи протезування.

1 05 4 IMG 7067 4

Яку продукцію зараз виготовляє ваш завод та у якій кількості?

У першу чергу відзначу, що ми обслуговуємо три області, у яких є наші цехи – Полтавську, Сумську та Кіровоградську. Якщо говорити персонально про Полтавщину, то минулого року нами видано загалом 9046 одиниць протезно-ортопедичних виробів різних різновидів, серед яких 5126 – це ортопедичне взуття, а 2512 – протези на кінцівки.

Маємо виїздні бригади (до них входять лікар, технік та водій), які їздять по районах області. У 2015 році по районах було обслужено 7604 осіб, а по обласному центру – 193.

Одним з найактуальних було та залишається дитяче питання…

До 2015 року ортопедичне взуття було безкоштовним для дітей до 18 років та дітей-інвалідів. Потім постановою Кабінету Міністрів України дітям до 18 років безкоштовним було залишено лише ортопедичні устілки, а також коректор осанки та корсети.

Що робити батькам, у дитини яких є проблеми з поставою?

Робиться так званий коректор. Він примушує дитину правильно сидіти, однак цілими днями носити його ми не рекомендуємо. Коректор є безкоштовним. Як його отримати? Лікар – ортопед бачить порушення у дитини, записує діагноз у картку і виписує висновок ЛКК (лікарської консультативної комісії – прим. автора). З цим рішенням, довідкою з ЖЕО про реєстрацію дитини та ідентифікаційним номером батьки звертаються в Управління праці та соціального захисту за місцем проживання, у якому дитину мають поставити на облік та надають направлення. Потім батьки з дитиною приходять до нас, і ми безкоштовно виготовляємо коректор.

1 05 4 IMG 7071 5

Олег Дубина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*