Полтавщину єдину в Україні підтримали у світі, щоб зробити її виборчі дільниці безбар’єрними

1 15 8 b3f1b280954b3eb4b76c5f55634336-bigimg 2. доступності, інвалідністю, інвалідів

1 15 8 b3f1b280954b3eb4b76c5f55634336-bigimg 1

У полтавців з’явилася надія, що виборчі дільниці області стануть комфортним та доступним середовищем для всіх категорій населення. Саме Полтавщину визначили серед інших Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) спільно з «Національною Асамблеєю інвалідів» за підтримки Посольства Канади в Україні та Агенції міжнародного розвитку, як таку, що має неабиякі напрацювання в сфері доступності, завдячуючи активній громадськості та підтримці влади, повідомляє «ВПолтаві.Інфо».

Тому на міжнародному рівні вирішили надати грант для, щоб скласти ще більш цілісну та якісну картину потреб кожної із 1267 виборчих дільниць, які є в області. Чималих зусиль для реалізації проекту докладають на рівні виконавчої влади перший заступник голови Полтавської ОДА, голова комітету забезпечення доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур при Полтавській облдержадміністрації Олег Пругло та головний спеціаліст управління містобудування і архітектури Полтавської ОДА та секретар обласного комітету доступності Антоніна Ільїна, з якою журналісти «ВПолтаві.Інфо» поспілкувалися більше про новацію на тлі області.

Антоніно Олександрівно, як вважаєте, чому саме Полтавщину обрали?

Мабуть, цей проект розпочався не тоді, коли про нього оголосили, а ще задовго раніше. Бо з 2013 року, після того, як ми були на потужному семінарі Національної Асамблеї інвалідів України, де отримали можливість і навики робити аудиторської перевірки, ми почали в області цю роботу ще тоді.

Асамблея побачила, наскільки розгалуженою є наша діяльність, що у нас не лише працює обласний комітет доступності, а й активними є комітети на місцях.

Пізніше база, яка напрацьовувалася, стала поштовхом для підписання розпорядження головою Полтавської ОДА, де ми прописали пунктом, що необхідно дослідити, як люди з інвалідністю беруть участь у виборчому процесі. Чи є у них можливість це робити так, як вони б цього хотіли. Не тільки вдома, коли скриньку принесуть, а чи мають можливість вони потрапити на виборчу дільницю? Так, як у нас колись було, – звучить музика, всі ідуть на вибори. Тобто – бути учасником загального такого великого дійства.

Як практично реалізовуєте ідею проекту?

Ми довго думали, як це зробити, але на допомогу й тут прийшла Національна Асамблея інвалідів України. Там розробили логістику і методику цього аудиту. Вони запланували, що цей аудит повинні проводити люди, які є представниками громадськості – волонтери, громадяни, які мають знання у створенні безбар’єрного середовища.

Як їх розподілили по області?

Сформували 30 груп по 2 людини в групі і домовилися, як буде відбуватися цей аудит. У нас є список усіх дільниць. Список має адреси, і в яких саме залах формуються ці виборчі дільниці. У кожному районі представники роблять повністю аудит цього району, щоб все було розкладене по полицях.

Стартували легко?

Ви собі можете уявити, який це був жах, коли випало стільки снігу. От 12 січня у нас розпочинається аудит, і люди нібито приступають до роботи, а 18-го у нас вже по коліна снігу. Не працює транспорт, в населені пункти дістатися важко. В складі учасників цього аудиту є люди, які користуються інвалідними візками, погано бачать, на милицях пересуваються, або мають проблеми з мовленням. Тобто початок цього аудиту відбувався в надзвичайно екстремальних умовах. І ми, як могли, сприяли тому, щоб він рухався.

Скільки у вас часу? Адже анкет чимало?

До 20 лютого повинні здати всю інформацію для перевірки.

Що це дасть у подальшому? Як думаєте?

Полтавщина матиме готовий якісний матеріал про стан виборчих дільниць. Це дуже важлива справа – дорожня карта, як привести цю сферу до європейського рівня. Адже ми збираємо інформацію і приводимо її у відповідність, а Міжнародна фундація опрацьовує все це та готує рекомендації і стратегії по цих об’єктах, приводить всі ці рекомендації в сучасний стан. Буде даватися не лише порада, а й розрахункова шкала, як поетапно це можна зробити і скільки коштів на це потрібно.

Скільки в області людей, які мають функціональні обмеження або важкі форми інвалідності?

Таких громадян близько 81 тис. За результатами моніторингу з’ясовано, що здебільшого на Полтавщині забезпечується надомне голосування. Цим порушується право вибору людей з інвалідністю – можливість повноцінно брати участь у політичних процесах на рівні з іншими. У нас люди є з явною інвалідністю (їде людина у візку, наприклад). А є люди з прихованою. І може та інвалідність набагато важча для організму.

Загалом підходи щодо доступності середовища – вони змінюються?

Як провів аналогію один розумний чоловік: «Частково вагітних жінок не буває». Жінка або вагітна, або ні. Тому, або є доступність, або немає доступності. Підходи мають бути саме такими і прагнути варто саме цього. Тому, коли ми говоримо сьогодні про заповнення оцієї анкети (в рамках проекту аудиту) – там та часткова доступність трохи стирається. Ми приміряємо оці анкети на найбільш вразливу категорію людей з інвалідністю. Тобто тих, які користуються інвалідними візочками, ті, які зовсім не бачать, на тих, які живуть віддалено і не можуть самостійно добиратися, а лише в супроводі.

Чи можемо говорити про якусь суму грошей в рамках проекту?

Завжди кажуть, якщо є грант, то обов’язково мають бути кошти. Але ми, як державна структура (авт.: Полтавська ОДА) не знаємо, скільки цих коштів і де про них можна почитати. Ну, можливо, на сайті Міжнародної фундації якась інформація є. Я знаю, що ресурси виділяються на роботу, пов’язану з аудитом. Тому що людям доводиться переміщуватися по області, купувати паливно-мастильні матеріали, щоб заправити свої авта.

Наскільки Полтавщина має необхідність у доступності. Чому це так важливо?

Я хочу, щоб ви побачили оцю динаміку розвитку. Якщо спершу казали, що у нас не пристосовані будівлі, потім почали говорити про архітектурну доступність середовища, то сьогодні скрізь говорять про універсальний дизайн. Якщо ми спочатку були налаштовані робити поправки лише для людей з інвалідністю, потому ми сказали, що така доступність повинна бути скрізь. Сьогодні ми говоримо, що дизайн об’єктів, споруд, середовища повинен бути таким, щоб він був комфортним для всіх – з інвалідністю ця людина, чи без (чи це мамочка з колясочкою, чи жіночка вагітна, чи бабуся старенька, чи це дідусь) – тобто є категорії з інвалідністю, маломобільні, але всі себе хочуть почувати в середовищі комфортно, і от на це спрямована ця робота.

Дякую. Хай все вдасться, як запланували.

Наталя Очкань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*