Правозахисники покладають великі надії на Урядового уповноваженого з прав інвалідів – Наталя Скрипка

Правозахисники покладають великі надії на Урядового уповноваженого з прав інвалідів – Наталя Скрипка

Виконавчий директор ВГСПО "Національна Асамблея інвалідів України" Наталя СкрипкаГромадські організації, які опікуються правами людей з особливими потребами, сподіваються, що у співпраці з офісом Урядового уповноваженого з прав інвалідів проблеми їхніх членів вирішуватимуться краще.
Про це сказала в ексклюзивному коментарі для кореспондента Укрінформу виконавчий директор Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна асамблея інвалідів України» Наталя Скрипка перед початком першого засідання Дорадчого комітету при Урядовому уповноваженому з прав інвалідів, яке відбулось у вівторок у клубі Кабінету Міністрів.

«Створення Дорадчого комітету громадські організації ініціювали для того, щоб мати можливість донести свою думку з низки проблемних питань до Урядового уповноваженого з прав інвалідів. Звісно, ми покладаємо надії, що це буде ще один додатковий інструмент для нас, правозахисників цієї категорії громадян, який зможемо використовувати на практиці та захищати інтереси конкретної людини», – сказала Скрипка.

За її словами, сьогодні вся міжнародна спільнота визнає, що люди з інвалідністю є однією із надискримінованіших меншин у світі: «У тому числі це стосується й України, вона не є винятком. Тому ми можемо тільки вітати створення ще однієї структури – офісу Урядового уповноваженого з прав інвалідів. Уповноважений має всі важелі для відстоювання інтересів конкретного громадянина в разі порушення його прав».

Скрипка висловила впевненість, що нещодавно призначений на цю посаду Олексій Журавко з великою увагою поставиться до вже надісланого в ООН звіту громадських організацій щодо виконання Україною Конвенції ООН про права інвалідів, який є альтернативою офіційного урядового звіту: «Ми проаналізували цілу низку документів щодо можливості їх практики та реалізації і констатували досить великий перелік, у кілька десятків пунктів, порушень. Найголовніше – це декларативність законодавства. Тобто, законодавство гарантує, а реалізувати ці гарантії надзвичайно складно та часто й не можливо».

Зокрема, за словами Скрипки, йдеться про недотримання прав інвалідів у сфері освіти, охорони здоров’я, реабілітації, працевлаштування і зайнятості. «Як приклад, майже скрізь поліклініки та лікарні є недоступними для маломобільних осіб. Якщо мама на інвалідному візку, то потрапити з дитиною до педіатра їй практично неможливо», – констатувала виконавчий директор «Національної асамблеї інвалідів України».

Серед інших проблем вона назвала невідповідність цифр у звітах, які подаються органами влади на місцях, щодо доступності інвалідів до закладів культури, медичної чи соціальної сфери із реаліями сьогодення, а також недотримання вимог безбар’єрності при спорудженні нових житлових будинків. Н.Скрипка переконана, що Дорадчий комітет першочергово розгляне низку законодавчих документів, які зараз опрацьовуються в уряді. «Зокрема, це порядок надання фінансової підтримки громадським організаціям. Сьогодні є діючий порядок, але є й певні інноваційні зміни, з якими важко погодитися», – додала вона.

«Я не можу стверджувати, що абсолютно нічого в державі не робиться. Є певні покращення, але вони не співставні з тими затратами, ресурсами та зусиллями, які ми витрачаємо на забезпечення цього доступу. Сподіваюся, що разом із Дорадчим комітетом при Урядовому уповноваженому з прав інвалідів результати будуть іншими», – підсумувала Скрипка.

Підготувала Наталія Андрусенко.

www.ukrinform.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*