Інвалідний візок – це ще не вирок

Інвалідний візок – це ще не вирок. Про це заявляють люди, які в силу життєвих обставин змушені ним постійно користуватися. У Чернівцях триває обговорення доступу візочників до місць, куди їм треба звертатися за медичною допомогою. Цього разу на тематичному круглому столі обговорювали вільність проїзду у обласній клінічній лікарні та пологовому будинку на вулиці Рівненській.

На круглому столі зібрались представники різних громадських організацій, були і працівники галузі охорони здоров’я. Обговорювали не якість медичної допомоги, на неї, до речі, нарікань немає, а саме доступність доїзду до лікарів. Більш за все “дісталося” обласній клінічній лікарні.

Роман Залевський, ГО “Милосердя”: “Там пандус, не знаю, як можна взагалі возити хворих по тому пандусу. Так само ніхто не робив всередині обласної лікарні двір. Це за часів Леоніда Ілліча, напевно”.

Любов Свіріденко, голова міського товариства інвалідів-спинальників “Мрія”: “Оцей ваш пандус, він досить небезпечний, тому що коли я заїжджала на сходинку в приймальне відділення, перекинулась спиною. До сих пір я не можу на ноги встати. Треба щось робити, щоб до вас могли прийти і слабочуючі, і слабобачачі, і провідувати тих, хто знаходиться на лікуванні”.

Пандус з вулиці Боярка обласної клінічної лікарні дійсно знаходиться у жалюгідному стані. Найчастіше ним користуються автівки швидкої медичної допомоги, які, доставляючи важкохвору людину, під’їжджають під самісіньке приймальне відділення, тим самим розбиваючи вщент бетонне покриття. На деяких сходах інших відділень візочники можуть пересуватися самостійно, але на більшість поверхів спинальника можуть занести хіба що на руках. В самому дворі між корпусами чимало ям величезного розміру – там важко пройти здоровій людині, не кажучи вже про інвалідну коляску. У більшості сучасних конструкції маленькі колеса просто застрягають у вибоїнах 5 і більше сантиметрів вниз.

Ольга Снігуряк, заступник головного лікаря Чернівецької ОКЛ: “Я розумію вас, розумію відвідувачів. Нам не легше ходити по території цієї лікарні. Територія – не власність лікарні, це власність обласної ради”.

Говорили також і про пологовий будинок на вулиці Рівненській. Кілька жінок, прикутих до інвалідного візка, поділилися власним досвідом.
Марія Нікітіна, ЧОГО “Захист”: “Доступність для візочників середня, оскільки є пандуси, понижені пороги в кімнату, але, на жаль, недоступний для візочників. Заносили на руках”.

Андрій Шевчук, голова ГО “Безбар’єрне місто”: “Є багато різних моментів, де ми повинні з вами переробити те, що вже побудовано, зібратися з цим”.

Заслухавши усі претензії, побажання та пропозиції, присутні чиновники погодились – заклади медичних установ повинні бути доступними для абсолютно усіх. Єдине, що заважає зробити їх доступними – відсутність грошей, оскільки останніми роками фінансуються тільки захищені бюджжетні статті.

Надія Величко. Телеканал “Чернівці”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*