Медична інженерія: не міф, а реальність!

Виповнилося 20 років кафедрі системного програмного забезпечення ОНПУ – одній з перших з даного профілю в Україні.

У 1993 році, коли кафедра створювалася, перед її колективом ставилося завдання підготовки фахівців з розробки програмного забезпечення для автоматизованих систем, застосовуваних у наукових, промислових, торговельних, фінансових установах. Серед перших на ній було відкрито напрям підготовки «Комп’ютерні науки». За 2 десятиріччя підготовлено понад тисячу магістрів та спеціалістів, захищено 16 кандидатських та 2 докторські дисертації.

У 2007 році, знову ж таки однією з перших, кафедра відкрила напрям підготовки та фах «Програмна інженерія». Тобто написання програм зі слабко керованого процесу перетворилося на науково обґрунтовану, чітко регламентовану індустрію.

Кафедра бере активну участь у реалізації міжнародних наукових проектів разом з університетами Німеччини, Польщі, Італії, а також у виконанні програм за дорученням Міносвіти України. Серед реалізованих міських соціальних проектів – співпраця з міським товариством інвалідів (зокрема, навчання членів товариства комп’ютерної грамотності та основам web-дизайну, розробка сайту організації, який стане підмогою у налагодженні роботи підрозділів товариства в усіх районах Одеси). Працівники кафедри системного програмного забезпечення допомагали також археологічному музею та музею західного і східного мистецтва. За рейтингом підготовки IT-фахівців наш політех поступається лише трьом своїм тезкам – політехам Києва, Львова, Харкова, а також Харківському національному університету радіоелектроніки. У цьому, звичайно, досить велика роль кафедри системного програмного забезпечення.

Значні спільні роботи провадилися працівниками кафедри із провідними медичними установами. Так, з Українським науково-дослідним протичумним інститутом ім. І.І. Мечникова провадився порівняльний аналіз екологічного стану районів області, аналізувалася медична статистика та робилися прогнози на майбутнє щодо захворюваності на туберкульоз у різних районах області та в місті Одесі. Для НДІ очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова розроблялася автоматизована система діагностики рухомого апарату зорового аналізатора.

– Медичні установи в Одесі активно розвиваються, – говорить завідувач кафедри, доктор технічних наук, професор Віктор Крисілов. – Вони закуповують багато сучасного діагностичного та лікувального устаткування, яке має власне і, дуже часто, припускає розробку нового програмного забезпечення. Займатися цим повинні інженери, які одержали відповідну підготовку як з технічних, так і з загальномедичних дисциплін. Таких фахівців у нас дотепер ніхто не готував.

Тут з Віктором Анатолійовичем не посперечаєшся: розвиток телемедицини, коли для консультування складних пацієнтів віддалені медичні установи виходять на зв’язок із провідними медичними центрами, сьогодні гальмує саме відсутність кадрів.

Не вистачає фахівців і в поліклініках, лікарнях, де вся медична документація поступово переходить в електронні форми. З ширшим виходом на ринок медичних послуг страхових компаній з’явиться ще й чималий пакет документів, які по кожному пацієнтові доведеться заповнювати саме для них. Це теж одне із завдань для інженера, який працюватиме в лікувальній установі вже у найближчий час.

Є ще проведення складних хірургічних операцій з одночасним виведенням усього, що відбувається, на монітор, є моделювання патологічних процесів, є складне діагностичне устаткування, де необхідно інтерпретувати отриману інформацію (рентген, УЗД, магніто-резонансна терапія) і перенести її в комп’ютер. Загалом, перетинань у техніки та медицини стає все більше.

– Відповідаючи на запит ринку праці, що вже сформувався, ми відкриваємо в ОНПУ Інститут медичної інженерії, – далі розповідає Віктор Крисілов. – Після навчання наші випускники зможуть займатися комп’ютерами та їх програмним забезпеченням, електронікою, пов’язаною з будь-якою медичною технікою. Нашу ініціативу підтримали: обласна клінічна лікарня, НДІ медичної реабілітації та курортології, військовий шпиталь. Гадаю, що кількість медичних установ-партнерів зросте, тому що фахівці, які працюють на стику інженерії та медицини, сьогодні потрібні скрізь.

Автор: Світлана Комісаренко

izvestiya.odessa.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*