Майже кожна десята людина у світі – похилого віку

Майже кожна десята людина у світі – похилого віку. похилого віку

Майже кожна десята людина у світі – похилого віку. похилого віку

Міжнародний день людей похилого віку відзначають 1 жовтня. Погодьтеся, далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років.

Літній вік людини – зовсім не означає, що вона ні на що не здатна. Навпаки – на те, що може літня людина, рідко здатна молода. Адже йдеться про досвід і терпіння, наполегливість і здатність досягати поставлених завдань, ментальну гнучкість і толерантність, пишуть на сайті департаменту охорони здоров’я обладміністрації.

Нагадаємо, Міжнародний день людей похилого віку відзначають щорічно 1 жовтня. Такою була ініціатива Генеральної Асамблеї ООН від 14.12.1990 р.

Особою похилого віку, за міжнародними стандартами, вважають того, хто досяг 65 років. Таких у світі нині – понад 629 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. До 2050 року число їх у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість становитиме два мільярди осіб.

Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 р. щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою. В Україні цей день також і День ветерана. Шоста частина людей похилого віку в Україні – самотні.

В Україні літніх людей більше, ніж молоді. Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, головна і найбільш яскрава прикмета змін вікової структури населення України – старіння населення, яке проявляється в зростанні частки літніх людей і зниженні частки молодих людей. У відомстві повідомили, що у 2012 р. дітей народилося на 10 тисяч більше, ніж у 2008 році. Загальний коефіцієнт народжуваності населення збільшився: від 11,0% у 2008 р. до 11,4% у 2012-му, або на 3,6% серед всього населення, на 8,6% – у селах, на 0,9% – в містах.

Також у МОЗ поінформували, що, за рівнем народжуваності області України поділяються на три групи: депресивні (з огляду на дітородну активність), переважно східні, області, яким притаманна надзвичайно низька народжуваність, що не забезпечує відновлення чисельності населення (Чернігівська, Луганська, Сумська, Черкаська та Донецька обл.), західні – з відносно високими показниками народжуваності. Західному регіону властиві порівняно високі сумарні коефіцієнти народжуваності (1,2-1,6 дитини на одну жінку), пише "Радіо Свобода".

Надія Новак

20 хвилин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*