В Ужгороді з’явиться свій СтопХАМ

1 31 p 82188 1 gallerybig 2. інвалідів

1 31 p 82188 1 gallerybig 1

У середу, 30 жовтня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів незвичайної соціальної акції, яка незабаром відбудеться в Ужгороді.

Йдеться про людей з обмеженими фізичними можливостями, для яких на парковках відведено спеціальні місця, про що свідчать спеціальні знаки, нанесені на дорожнє полотно.

Проте, українські інваліди рідко можуть запаркуватися на цих місцях, бо їх завжди займають здорові і заможні (зважаючи на ціну авто) водії.

Саме тому в Ужгороді започатковують спеціальну акцію, яка має на меті засоромити тих, хто не розуміє позначок та зрушити цю проблему з «мертвої точки».

Ярослав Шафар, організатор акції, розповів, що протягом останніх 2 років зусиллями активістів з Ротарі-клубу були обладнані парковочні місця для людей з особливими потребами біля супермаркетів, великих магазинів. Ініціативу підтримали також і деякі малі підприємці. На черзі стоять аптеки.

«Ми бачимо, що протягом цих 2 років на парковках переважно паркуються фізично здорові люди. Це неетично та егоїстично паркуватися прямо біля входу, бо так зручно. Тому ми вирішили, що таких водіїв потрібно стимулювати», – каже пан Шафар.

В Росії є подібний рух СтопХАМ, але ужгородські активісти вирішили зробити акцію була доброю. Суть її в наступному.

Діти з реабілітаційного центру «Дорога життя» будуть їздити містом та клеїти на автомобілі любителів припаркуватися в незазначених місяцях магнітні наклейки з написом «Ти зайняв моє місце, забери і мою хворобу». Перший варіант листівки був трохи злішим, але організатори вирішили змінити форму акції на пропаганду.

Україна йде в Європу, отож в 2010 була ратифікована конвенція прав інвалідів, котра стверджує, що особа із обмеженими можливостями має право на безкоштовний паркінг. Також в статті Конституції України написано, що будь-яка стоянка повинна мати до 10% парковочних місць.

Організатори сподіваються, що в найближчому часі порушників будуть штрафувати, адже вже пройшов перше читання законопроект про штраф розміром 200-300 гривень за парковку на місця для інвалідів. В Празі ж штраф сягає 600 євро, і взагалі там відносяться до цього дуже жорстко. В нас же зараз можна просто так безкарно паркуватися.

Василина Марко, директор Центру соціально-трудової реабілітації «Вибір», додає, що на захист інвалідів прийняті дуже хороші закони, які зобов’язують керівників підприємств та державні органи облаштовувати прилеглу територію місцями для парковки та спеціальними знаками. Але цей закон не виконується, оскільки нема відповідальності.

Почнемо хоча б з того, що біля міської ради таких місць нема і навіть нема місця для нормального великого автобуса. Біля ОДА є 2 місця для інвалідів, але з них зазвичай вільне лише одне. Це неповага звичайних водіїв до інвалідів.

Акція розпочинається на цих вихідних, або вже з наступного тижня, хоча все залежить від погоди. Адже проводитимуть її діти з особливими проблемами. Організатори додають, що діти самі попросили дозволу долучитися до цієї акції.

Тому організатори просять водіїв бути більш свідомими.

«Мукачево.net» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*