Олексій Журавко: Байдужість суспільства до людей з інвалідністю потрібно викорінювати

1 27 1 173994 2. інвалідів

Протягом шести місяців до Урядового уповноваженого з прав інвалідів надійшло понад 300 звернень від громадян, громадських організацій, підприємств та установ. У більшості випадків заявники просять допомогти захистити їх права на освіту, медицину, працевлаштування, отримати необхідні засоби реабілітації, а також посприяти у вирішенні питань щодо створення доступного середовища для вільного пересування інвалідів та маломобільної категорії громадян. Зокрема, були зареєстровані звернення щодо відсутності пандусів або їх невідповідності будівельним нормам у будівлях загального користування та біля під’їздів житлових будинків.

Так, після невдалих спроб самотужки вирішити проблему на місцевому рівні мешканка Донецька Ірина Риковська звернулася до Олексія Журавка від імені своєї 100-річної бабусі та сусідів з обмеженими можливостями з проханням допомогти встановити пандус біля під’їзду багатоповерхівки. Як повідомляє заявниця, мешканцям будинку запропонували облаштувати ганок пандусом, але запропонований варіант не відповідав будівельним стандартам, кут нахилу складав би 30˚, і вони відмовилися від такої «допомоги» чиновників.

«Моя бабуся в голодні та холодні післявоєнні часи, залишившись з дитиною на руках, віддала чужому сироті все що мала, аби врятувати хлопцю життя. А в наш час люди, які годяться бабусі в діти та онуки, не соромлячись дають зрозуміти, що витратити кошти на будівництво пандуса для неї та інших маломобільних людей – нерентабельно і взагалі дуже дорого. Вони, мабуть, не розуміють, що інваліди хочуть повноцінного життя, анітрохи менше, ніж інші люди. І їх родини також цього хочуть», – йдеться у зверненні Ірини Риковської.

Звертаючись до органів місцевого самоврядування з проханням вжити необхідних заходів для встановлення пандусу відповідно до будівельних норм, Олексій Журавко підкреслив, що відсутність пандусів є порушенням прав не лише інвалідів, а й інших маломобільних громадян.

«Дістатися самостійно до власної квартири сходами, необлаштованими допоміжними засобами, важко і інвалідам, і людям літнього віку, і батькам з колясками. Встановлюючи пандуси, необхідно враховувати потреби людей, зручність у користуванні, а не робити «для галочки». У разі якщо діючі об’єкти неможливо повністю пристосувати до потреб інвалідів, здійснюється їх розумне пристосування з урахуванням універсального дизайну», – зазначив О. Журавко.

За словами Урядового уповноваженого з прав інвалідів, такі випадки, на жаль, носять непоодинокий характер. Але він запевнив, що докладатиме максимум зусиль, аби суспільство зрозуміло важливість створення безперешкодного доступу інвалідів до житлових будівель і всіх сфер життєдіяльності. «Байдужість суспільства до проблем людей з інвалідністю потрібно потроху викорінювати. Усі разом ми маємо докладати максимум зусиль, щоб «визволити» інвалідів з полону власних квартир», – сказав Олексій Журавко.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*