Перша та єдина в Україні спільнота Ляршу відсвяткувала 5 років

1 13 vsya spilnota 2. лярш-ковчег, неповносправністю

1 13 vsya spilnota 1

Львів. Зал Палацу культури ім. Г. Хоткевича був переповнений. На річницю святкування прибули всі друзі (так в Лярші називають людей з розумовою неповносправністю), а їх у спільноті “Лярш-Ковчег” 70 осіб, асистенти, волонтери, гості з різних міст України. Ведучими були Лілія Дурняк (координатор зовнішніх зв’язків ГО “Спільнота “Лярш-Ковчег”) та Андрій Вовк (хлопець з особливими потребами).

Концерт розпочався з музичного вступу та історії зародження Ляршу. Гості послухали відеопривітання Жана Ваньє, засновника цієї організації у світі. Друзі, що є учасниками майстерні “Назарет”, підготували невеличку пантоміму про заснування Ляршу в Україні. Варто зазначити, що пантоміма є однією з мов спільноти, яку найкраще розуміти серцем.

Важливим кроком було заснування Адміністративної Ради (орган правління організації), яка об’єднала людей, зацікавлених у втіленні ідеї утворення спільноти Ляршу в Україні в життя. Першими з таких були: Ганна Косів-Підлісна, Богдан Трояновський (керівник видавництва “Свічадо”), отець Олег Жаровський, Мирослав Ніколаєв (керівник НРЦ “Джерело”), Наталія Климовська, Юрій Закаль та Джефрі Вілс. Очолила їх Зеня Кушпета (засновник “Ляршу” та руху “Віра і Світло” в Україні), людина, яка приклала багато зусиль, щоб задуми стали реальністю. Її було запрошено до слова: “Знаю, що бувають різні перешкоди на шляху нашої родини, але ми постійно турбуємося про те, щоб команда вправно працювала, у мирі та злагоді, щоб корабель наш не тонув, а сміливо рухався вперед”, – зазначила пані Зеня.

Після цього друзі показали ще одну пантоміму про формування команди і на сцену запросили сестру Лукію, яка теж доклала сил для роботи Ляршу. Вона була першим провідником організації. “Знаю, це Бог так повів мене, що я мала опинитися тут, з вами усіма”, – казала сестра Лукія.

Зараз організацією “Спільнота “Лярш-Ковчег” керує Оксана Магура. Вона займає цю посаду ось уже півтора року. Завдяки її зусиллям організація міцніє і покращує свою роботу з кожним днем.

Кожна майстерня, на якій ляршівці проводять час, займаючись різними видами праці, як наприклад, бісероплетіння чи ткацтво, підготували номери. Майстерня “Знесіння” представила музично-поетичний виступ, “Мрійники” та “Бджілки” – танцювали.

Також з привітаннями та подарунками на концерт завітали люди, які підтримують Лярш. Це дружина мера міста Львова Катерина Садова, проректор Українського Католицького Університету Тарас Добко, представник Всеукраїнської громадської організації “Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю” Олександр Корніякевич (керівник організації “Созарін”), а також наступні організації: НРЦ “Джерело”, “Карітас-Львів УГКЦ”, “Віра і Світло”, “Емаус”, майстерня “Оріоне”, “Тавор” з Нового Роздолу”, майстерня “Вертеп” з Тернополя та ін. Усі вони працюють з людьми з особливими потребами.

Співом під гітару вечір доповнили Славік Геник (вірний приятель спільноти “Віра і Світло”), Юлія Голота (асистентка майстерні “Назарет”) та Людмила Равлюк (координатор майстерень та програм ГО “Спільнота “Лярш-Ковчег”). Завершився концерт молитвою. Адже ми сподіваємось, що з допомогою Бога будемо рухатись вперед, а подібних ювілеїв буде ще багато.

Оксана Гірчак

*ГО “Спільнота “Лярш-Ковчег” працює з дорослими людьми з розумовою неповносправністю і є членом Міжнародної Федерації Ляршу з 2008 року, яка об’єднює 137 спільнот в 40 країнах світу. Спільнота “Лярш-Ковчег” в Україні це: чотири творчі майстерні; Денна програма для осіб з глибокою неповносправністю та будинок тимчасового підтриманого проживання. Напрямки діяльності: створення програм з працетерапії та реабілітації, створення умов для самовираження та самореалізації; сприяння інтеграції в суспільство; підтримка родин.

Контакти

067 67 21 169

Ресурсний центр ГУРТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*