Дніпропетровськ прийняв на лікування важкохворих людей із зони АТО (ВІДЕО)

1 27 4 7541258. гемодіалізу


До Дніпропетровська доправили на лікування майже 40 важкохворих людей із зони АТО, які потребують регулярного очищення крові. За словами пацієнтів, через відсутність водо- й електропостачання наразі лікарні Донеччини не можуть надавати їм необхідне лікування. Задля порятунку хворих із Донбасу медики Дніпропетровська працюють у посиленому режимі. Між тим у Луганську переїзду до Дніпропетровська на лікування чекають ще кілька десятків хворих зі схожими діагнозами.

У відділенні гемодіалізу міської лікарні №4 Дніпропетровська житель Слов’янська Андрій уже кілька діб. Наприкінці минулого тижня його разом з трьома десятками пацієнтів із нирковою недостатністю привезли із зони АТО. Розповідає, що вдома, в спеціалізованому відділенні міської лікарні немає води, а без неї пацієнтам відмовляють у здійсненні життєвонеобхідної для них процедури діалізу – штучного очищення крові за допомогою апарату «штучна нирка». Без цієї процедури, яку слід проводити тричі на тиждень по 4 години й винятково в умовах стаціонару, хворий не виживе, розповідає Андрій.

«Виїхали ми більш-менш нормально, нас перевіряли на блокпостах, але проблем нам не створювали. У нас були документи, список пацієнтів. Через два тижні–місяць – смерть, якщо не проходити цю процедуру. Я коли вже їхав, тиждень не було процедур, то був стан поганий. Процедуру пропускати не бажано», – розповів Радіо Свобода пацієнт.

Більшість пацієнтів, які прибули із зони АТО й потребують процедури гемодіалізу, – мають складні хвороби нирок і є інвалідами 1-ї групи. Більшість із них привезли до Дніпропетровська в супроводі родичів та медичних працівників. Рідні важкохворих розташувались поки що тут же, у лікарні. Медики не проти.

Лікарі працюють цілодобово

Головний лікар міської лікарні №4 Костянтин Чабанов каже: задля порятунку важкохворих з Донбасу спеціалізоване відділення, розраховане на 60 лікарняних ліжок, перейшло на посилений режим роботи: апарати «штучної нирки» працюють замість однієї у три зміни, щоб встигати обслуговувати й прибулих, і місцевих жителів.

«Це відділення було розраховане передусім на надання медичної допомоги жителям Дніпропетровська. Але ми прийняли близько 40 пацієнтів із Краматорська. Вони прибули у п’ятницю ввечері, весь колектив на них чекав. Гемодіалізне відділення працювало всю ніч, цілу ніч здійснювали діагностику. Працювали в суботу й неділю, і, я думаю, ми з поставленим завданням впорались», – зазначає Чабанов.

Процедура очищення крові для пацієнтів із нирковою недостатністю досить затратна, кажуть медики. Частину ліків та інших витратних матеріалів для лікування хворі привезли з собою, частина є в лікарні, однак цього запасу вистачить усього на два тижні, зазначає завідувач відділення гемодіалізу лікарні Дмитро Марченко.

«Частину витратних матеріалів вони привезли з собою. Запасу, який вони привезли, вистачить на два тижні. Після цього у нас є свій невеликий запас у крайньому разі. Можливо, ще частину матеріалів вони привезуть ще, вони є у них, на місці», – сказав Марченко.

Лікування потребує ще сотня луганчан

Їжу й питну воду для хворих із Донбасу наразі підвозять дніпропетровські волонтери. Запасів провізії вистачить на кілька тижнів. Між тим термін перебування пацієнтів у Дніпропетровську поки не визначений: місцеві лікарі готові надавати їм допомогу доти, доки вони не зможуть повернутись додому.

Між тим у громадській організації інвалідів заявляють, що в зоні АТО, в Луганську, наразі залишається щонайменше 100 пацієнтів, котрі теж потребують процедури гемодіалізу й просяться на лікування до Дніпропетровська. Пацієнти з Луганська повідомили: тамтешній лікарні наразі бракує медичних препаратів, відтак замість трьох разів на тиждень хворих підключають до апарату «штучної нирки» тепер лише двічі.

Юлія Рацибарська

«Copyright © 2014 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*