У Львові показали виставу для незрячих глядачів із тифлокоментарем (ВІДЕО)

1 13 4 821425. тифлокоментарем

11 листопада 2014 року вперше в Україні у Львові показали виставу із тифлокоментарем для незрячих глядачів. Експеримент провели у Львівському національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької.

Львівський національний театр представив виставу «Сватання на Гончарівці». Коментувала виставу актриса театру Олександра. Тифлокоментар через дистанційну систему подавався до навушників незрячим глядачам у залі. Це закадровий опис відеоряду, зроблений із урахуванням світогляду людей, які не мають можливості бачити.

https://www.youtube.com/watch?v=AOaVdiz8ewg

Довідка

Тифлокоментування існує у світовій практиці вже понад 30 років. В Україні тифлокоментування впроваджене в дію у травні 2013 року шляхом виготовлення першого мультиплікаційного фільму з тифлокоментарем для сліпих дітей «Сонячний коровай». Ініціатором запровадження тифлокоментування в Україні виступила творча група у складі Олександри Бонковської, Юрія Саєнка, Євгена Шманенка, Оксани Потимко та Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Це пілотний проект, який вилився у тривалу та плідну співпрацю: станом на 10 листопада 2014 року, виготовлено 25 мультиплікаційних і 2 повнометражні художні фільми з тифлокоментарем (аудіодискрипцією). Робота здійснюється на громадських засадах.

Міністерство культури України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*