У Тернополі пройшов семінар з проблем аутизму

1 26 4 712358 2. аутизм

1 26 4 712358 121 листопада у Тернополі пройшов семінар-навчання з проблем аутизму за ініціативи Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, департаменту соцзахисту населення Тернопільської обладміністрації, Міжнародної Асоціації «Аутизм-Європа» та Фонду допомоги дітям з синдром аутизму «Дитина з майбутнім».

Директор Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Наталія Турецька зазначила, що семінар вперше зібрав таку кількість фахівців, котрі дотичні до цієї проблематики, адже зі всієї області зібралися педіатри, психологи-педагоги, психологи з Центру соціальних служб та сім’ї, дітей та молоді, соціальні працівники, та висловила сподівання, що на Тернопільщині нарешті буде об’єднано тоненькі джерельця зусиль кожної людини, яка, власне, зіткнулася з питанням аутизму.

За словами консула Міжнародної Асоціації «Аутизм-Європа» Інна Сергієнко, аутизм є дефектом в нервовій системі, який проявляється, насамперед, затримкою мовного або розумового розвитку та змушує дитину загострено реагувати на одні явища зовнішнього світу і майже не помічати інші.

Зазвичай батьки помічають ознаки аутизму впродовж перших двох років життя дитини. Поширеність розладів аутистичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків вчетверо частіше відзначають такий стан, аніж у дівчаток.

Кількість людей, у яких виявлений аутизм, різко зросла з 1980-х років. І, передусім, причиною такого росту стали інші підходи до діагностики цього захворювання.

На сьогодні згідно з європейською статистикою народжується близько 1% малюків з розладами аутистичного спектру. Скільки аутистів в Україні ніхто не знає, оскільки офіційної статистики цього захворювання немає. За умов ранньої діагностики, дитині можна допомогти у набутті навичок самодопомоги і спілкування.

«Малюк-аутист може бути соціалізованим: піти в нормальну школу – в звичайний або інклюзивний клас, здобути середню або вищу освіту, працювати і завести сім’ю, – акцентувала Інна Сергієнко. – Чим раніше починається процес корекції розвитку, тим більше шансів на успішну реабілітацію. Корекція після семи років дає дуже слабкі результати».

«Загалом, в Україні реабілітація практикується в чотирьох напрямках: державні спеціалізовані садочки та школи для дітей із затримкою психічного розвитку, розумовою відсталістю, а також логопедичні заклади; домашнє навчання, коли ряд фахівців у форматі «репетиторства»; навчання в корекційних центрах та навчання в рамках одного закладу без батьків – у такому випадку реабілітація найбільш успішна,» – додала Інна Сергієнко.

Під час своїх гостросоціальних доповідей «Аутизм у світі: прикладні практики та кейси для України», «Аутизм в Україні: останні досягнення та кращі практики», «Майбутнє дитини з аутизмом в регіоні» Інна Сергієнко також деталізувала світовий досвід боротьби з проблемою аутизму, а також проблему адаптації аутиста до реалій навколишнього світу: як інтегрувати таку дитину, вибрати для неї правильну активність, підібрати корисні заняття, і перетворити ігри, творчість та спілкування на терапію.

Про те, що дуже часто суспільство не сприймає дитини-аутиста повідомила під час заходу голова Ради Спілки батьків дітей з синдромом дефіциту уваги та гіперактивності «Дзвіночки» Наталія Міхеєва.

«Педагоги, психологи і вихователі у переважній більшості не знають як правильно працювати з такою дитиною. Тому цей семінар дав можливість не лише отримати знання в сфері аутизму, а й змогу застосовувати їх в практичній діяльності”, – зазначила вона.

Довідково:

Міжнародна громадська організація “Фонд допомоги дітям із синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» створена у 2009 році з метою консолідації батьків, в сім’ях яких ростуть діти з індивідуальними потребами, надання соціального захисту їм та іншим членам їх сімей, а також сприяння в організації заходів, спрямованих на надання допомоги дітям із індивідуальними потребами.

Основними напрямками діяльності Фонду «Дитина з майбутнім» є створення та організація роботи профільних дитячих садків для дітей з розладами зі спектру аутизму; налагодження роботи з організаціями, які забезпечують інклюзивну освіту для дітей з аутизмом; поширення інформації про аутизм в суспільстві і профільному середовищі; лобіювання інтересів аутистів в законодавчому полі та сприяння у підготовці фахівців з роботи у аутистами.

Завдяки роботі «Фонду допомоги дітям із синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» на сьогодні створено в Адміністрації Президента робочу групу з розв’язання проблем аутизму, офіційно визнано в Міністерстві охорони здоров’я України «дорослий аутизм», закладено у держбюджет кошти на діагностику і лікування аутизму.

Прес-служба МОЗ України

Міністерство охорони здоров’я України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*