3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

1 01 3 000110. обмеженими можливостями, особливими потребами, інвалідів

Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє:

Третього грудня українське суспільство разом із світовим співтовариством відзначає Міжнародний день людей з обмеженими можливостями. На сьогодні для України проблема захисту інвалідів набуває значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед населення держави. По Україні чисельність осіб з особливими потребами у розрахунку на 1000 населення на початок 2014 року становила 63 особи (по Вінницькій області – 72).

Держава бере на себе конкретні зобов’язання з матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових, психологічних умов життя, надає їм пільги, конституційно гарантує рівні з усіма іншими громадянами можливості для освіти, участі в економічній, політичній, соціальній та інших сферах життя суспільства.

На початок 2014 року на Вінниччині за даними Пенсійного фонду, Мінсоцполітики та МОЗ налічувалося 116,2 тис. інвалідів. Із них: інвалідів I групи – 13,6 тис. осіб, II групи – 35,1 тис. осіб, III – 60,9 тис. осіб, дітей-інвалідів до 18 років – 6,6 тис. осіб. Станом на 01.01.2014 року пенсію по інвалідності отримували 64,2 тис. осіб, середній розмір якої з урахуванням цільової грошової допомоги складав 1298 грн.

Протягом минулого року лави інвалідів поповнило 165 тисяч українців. По Вінницькій області ця цифра становить 7 тис. осіб. Причому, інвалідність «молодшає» – більшість із них люди середнього віку, працездатні. У 2013 році було вперше визнано інвалідами майже 5 тис. мешканців області працездатного віку. Причини банальні і відомі усім: травматизм на виробництві, дорожньо-транспортні пригоди, екологічні проблеми, внаслідок чого – знижений імунітет і високий рівень захворюваності. Минулого року 27% вперше визнані інвалідами через хвороби системи кровообігу; через новоутворення – 19%; хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини – 13%. Зростає щороку й кількість дітей із вродженими аномаліями, які, підійшовши до повноліття, одержать групу інвалідності. На початок 2014 року у Вінницькій області налічувалося майже 7 тис. дітей-інвалідів до 18 років (що складає 6% від загальної чисельності інвалідів).

Однією з надійних форм соціального захисту людей з особливими потребами є організація соціально-побутового та медичного обслуговування їх через мережу інтернатних установ, територіальних центрів і відділень соціальної допомоги, яка постійно вдосконалюється. У Вінницькій області діють 7 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів-дорослих на 1656 місць та 3 будинки-інтернати для інвалідів-дітей на 415 місць. У 2013 році 33 територіальних центри надавали побутову і медико-соціальну допомогу в умовах стаціонарного, тимчасового, денного перебування і вдома.

Інваліди, люди з особливими потребами, потребують не лише прямої фінансової допомоги на прожиття з бюджету, а й можливості своєю власною працею заробити собі і своїй родині. Тим самим вони не лише забезпечать себе матеріально, але й повноцінно адаптуються у суспільство. За даними Державного центру зайнятості Міністерства соціальної політики України по Вінницькій області на 1 січня 2014 року було створено лише 55 вільних робочих місць для інвалідів.

На початок 2014/2015 навчального року в області у вищих навчальних закладах усіх рівнів акредитації здобувають освіту 680 осіб, що мають інвалідність.

Люди з обмеженими можливостями беруть активну участь у громадському житті. На Вінниччині діють міська організація соціального розвитку та становлення окремих категорій молоді «Паросток», міська громадська організація допомоги дітям-інвалідам з інтелектуальними вадами «Надія», обласна організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія». Мета цих об’єднань – спільне розв’язання проблем соціального, культурного, правового плану.

Перший заступник начальника С.В. Рибалко

Довідки за телефоном: (0432) 52 57 65

Головне управління статистики у Вінницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*