«Дивосад» – той, що дає життя

1 13 2 7239512 2. дивосад

1 13 2 7239512 111 січня чернігівський глядач мав нагоду побувати на черговій прем’єрі театру-інтеграції «Дивосад». Цього разу особливі актори постали в образах Солохи, Оксани, Вакули – майстерно відтворивши на сцені палацу культури художньої творчості, молоді та юнацтва твір Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом».

Як часто, знайомлячи з життєписом видатних людей, хочеться бути схожими на них, наслідувати, змінюватися, виділятися, водночас бути особливими.

На життєписі Матері Терези вчитися бути щедрими і милосердними, в працях Григорія Сковороди шукати відповідь як бути вірним своїм ідеалам. На творах Шевченка, Стуса, Гоголя – любити свою землю, бути патріотом своєї справи.

Мине якийсь час і, знайомлячись із життєписом чернігівського театру-інтеграції «Дивосад», ми будемо вчитися як зцілитися від тяжкої недуги. У життєписі цих дивовижних людей будемо шукати відповідь на прості і водночас складні запитання: як заповнити порожнечу і що робити, аби розквітала душа.

Цього разу чернігівський глядач отримав відповідь від дивосадівців на питання: Як жити і любити свій народ?

Дев’ятий рік в Чернігові театр-інтеграція «Дивосад» створює модель особливого життя. За останні чотири роки, відтоді, коли художнім керівником колективу стала Ірина Пісня, «Дивосад» поповнив творчу скарбницю творами Антуана де Сент Екзюпері, Льюїса Керола, Шарля Перо, Йосипа Бродського, Клайва Льюїса. Роботу цього колективу високо оцінила сусідня Польща, звідти «Дивосад» привіз для Чернігова спеціальний приз міського голови міста Тчева.

Все, починаючи від подячних свічок до великих декорацій, створюють руки цієї творчої великої дружньої сім’ї.

І хоча власної сцени поки театр-інтеграція «Дивосад» не має, свої творчі роботи вони плекають у приміщенні палацу культури художньої творчості, молоді та юнацтва, що на Шерстянці. Тут вони народжують свої переможні твори, тут вони усувають бар’єри і створюють ту саму особливу модель людського буття. Щонеділі вони демонструють високий акторський клас, який полонить серце і душу, дає життя всьому світлому, гарному, доброму, величному.

Кожен сьомий день тижня вони долають розбиті сходи, що з’єднують вулицю Щорса і мікрорайон Шерстянку, а іноді винаймають таксі (Щоб не доведи Господи не спізнитися), яке через Стару Подусівку привезе театралів до своєї тимчасової сцени. Але привітної і доволі рідної.

Над постановкою гоголівської «Ночі» працювали півроку. Ось вони перемогли пітьму, з’єднали люблячі серця і заспівали хвалебну пісню своєму глядачеві. Завіса. Згасає світло декорацій і…

Завершують свою кожну прем’єру дивосадівці традиційно – особливо чуттєво, що притаманно лише обраним. У абсолютній тиші темряву глядацької зали пронизують життєдайні вогник свічок, які вдома виготовляє напередодні прем’єри донька пані Ірини. За мить ці вогники знаходять у залі своїх опікунів, партнерів, волонтерів.

Ірина Пісня радіє, що кожного разу на їхніх прем’єрах більшає дітей і молоді. Значить, каже, її театралам вдається змінити свідомість суспільства, відправляючи у забуття поняття «інвалід».

11 січня привітати дивосадівців з черговою прем’єрою і пройти сеанс душевної реабілітації завітали їхні давні і нові друзі. Студенти педагогічного вишу, голова громадської благодійної організації «Аратта» Вікторія Філатова – яка для них стала янголом охоронцем.

Серед поціновувачів творчості дивосадівців – постійний глядач – начальник управління культури Чернігівської міської ради Юрій Ткач.

Вогник незламного духу, твердої віри та жертовності від дивосадівців отримав і перший заступник Чернігівського міського голови Микола Миргородський. В розумінні якого театр «Дивосад», а це актори, педагоги, волонтери, батьки – це приклад незламності і людської довершеності.

Цього разу окрім слів привітань посадовець передав колективу від голови Чернігівської обласної організації ВО «Батьківщина», почесного президента БФ «Європа» Валерія Дубіля гарантійного листа на отримання матеріальної підтримки для поїздки на фестиваль до Польщі і, звісно, різдвяні подарунки. А ще запевнив акторів у своїй відданості і щирій любові.

Депутат міської ради від «Батьківщини», заслужений лікар України Лариса Кадіна своїм давнім підопічним також принесла солодощі і побажала всім дорослим, здоровим людям, брати приклад з колективу «Дивосад». Смачні чернігівські цукерочки дивосадівці отримали і від свого давнього партнера – кондитерської фабрики «Стріла».

У 2013 році в Чернігові відбувся благодійний аукціон «Зірки біатлону – особливим дітям», який ініціював всесвітньо відомий український спортсмен, а тепер керівник Центру підтримки армії Андрій Дериземля. Тоді, на цьому заході, вірші Лєри Школьної не залишили байдужим жодної людини. Цього разу улюблениця Андрія постала в образі цариці Катерини. Висловлюючи враження від прем’єри, Андрій назвав їхню роботу зразком наполегливості і працелюбства, джерелом єднання і міцної віри.

Що ж, нехай чернігівському «Дивосаду» постійно усміхається Мельпомена, нехай їм аплодують всі країни світу. Нехай нарешті у цих особливих акторів буде власна сцена. Нехай не зникає традиція в українського народу робити добрі справи. Хай шириться коло друзів і партнерів «Дивосаду».

Нехай вогонь їхніх сердець і надалі наповню нас життєдайним світлом. Світлом від обраних.

Світлана Сокол

“Високий Вал” +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*