У Львові створюватимуть першу українську дейзі-бібліотеку

1 22 4 bibl 2. проекту

1 22 4 bibl 1В Україні продовжують створювати першу українську дейзі-бібліотеку, реалізовуючи міжнародний шведсько-український проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». Цього разу діяльність проекту зосереджена винятково на теренах Львівщини: з 20 січня 2015 року, з ініціативи шведських колег з академії «Svefi», для бібліотекарів міста й області проводитимуться навчальні семінари та майстер-класи з виготовлення книг у форматі daisy.

Семінари і майстер-класи проводитимуть четверо львів’ян, які попередньо проходили навчання в академії «Svefi» (Швеція). Серед них – троє повністю незрячих осіб, які завдяки інформаційним технологіям працюють над створенням книг нового покоління: інваліди I групи по зору Михайло Петрів, Петро Хімка, Оксана Потимко. Допомагає їм інженер «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» НУ «Львівська політехніка» Марта Сидоряк, також учасниця проекту.

До виконання цілей шведсько-українського проекту залучені також переселенці з Донецької та Луганської областей, які працюють над аудіюванням підручників для незрячих школярів. Цей етап проекту триватиме до кінця травня 2015 року. Планується охопити всі райони, міста і містечка Львівської області, а також села Підгірці та Нагуєвичі, де функціонують спеціальні школи-інтернати для дітей з вадами зору.

Проект втілюється за партнерської співпраці Департаменту з питань культури, національностей і релігії Львівської ОДА. До його виконання залучені також управління культури Львівської міської ради, громадські організації. Втілює шведсько-український проект ГО «Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», яка плідно чимало років поспіль співпрацює з академією «Svefi» над впровадженням в Україні інноваційних соціокультурних та освітніх послуг.

Контактна особа: Оксана Потимко, тел. 097 244-06-84.

Інформаційний портал ЛОДТРК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*