У Києві відкривається Студія розвитку для дітей з особливостями, де вивчатимуть національну культуру України

1 14 2 1284488947 autizm 1. діти

У Києві відкривається нова «Студія розвитку та соціалізації дітей з аутизмом і відставанням у розвитку «Дитина з майбутнім», де будуть навчатися діти з особливостями у розвитку від 5 до 10 років. Її учні будуть пізнавати творчість Тараса Шевченка, яка є основою національної культури України. В Студії проходитимуть групові розвиваючі заняття за напрямками: арт-терапія, казко-терапія, фізичний розвиток, ігро-терапія, соціальні історії та ігрові постановки (інтерактивний театр). Всі заняття будуть спрямовані на всебічний розвиток дитини: розвиток сприйняття і осмислення мови, уяви, дрібної і великої моторики, соціальних та комунікативних навичок, покращення просторової орієнтації, координації, спритності, рівноваги, сили, сміливості.

«Сьогодні в наш непростий час як ніколи потрібно приділяти якомога більше уваги дітям. Особливо, якщо ми говоримо про дітей з особливостями у розвитку, для яких кожен рік – це втрачені можливості у розвитку», – розповідає Лариса Рибченко, директор Фонду «Дитина з майбутнім», який ініціював проект. «Аутизм – це дефект в нервовій системі, який змушує дитину загострено реагувати на одні явища зовнішнього світу і майже не помічати інші. Таким чином, діти з аутизмом дуже погано підготовлені до виживання в цьому світі. Немов інопланетяни, які опинилися на Землі без інструкцій з орієнтації в просторі. Наше завдання – дати їм ці інструкції і навчити ними користуватися. Для цього ми створюємо якомога більше можливостей для таких діток».

Особливістю нової Студії є акцент на соціальних історіях, які будуть частиною кожного заняття. Ці «історії» допоможуть особливим дітям навчитися застосовувати отримані в Студії навички у повсякденному житті. Це дозволить їм жити повноцінним життям в нашому суспільстві, заводити друзів і згодом родини. Дітей навчатимуть спільно що-небудь створювати, разом грати, співпрацювати, разом вирішувати проблеми. Діти навчаться спілкуватися зі своїми однолітками, вирішувати соціальні складнощі, придбають нові навички та впевненість у собі.

Студія відкриває свої двері за підтримки Національного музею Тараса Шевченка в рамках комплексної програми для людей з інвалідністю «Музей без бар’єрів: від теорії до практики». Учні Студії матимуть унікальну можливість знайомитися з національною культурою України в т.ч. через творчість Шевченка. «Ми спільно з Фондом будемо працювати над розробкою екскурсій для особливих дітей та їхніх сімей, – говорить Олена Черненко, вчений секретар Національного музею Тараса Шевченка, куратор проекту «Музей без бар’єрів: від теорії до практики». – Адже такі діти не повинні бути ізольовані від культурної спадщини нашої держави».

Національний музей Тараса Шевченка це культурно-мистецький центр, де зберігається 90 відсотків художньої спадщини Тараса Шевченка, впроваджуються нові музейні програми. Це єдиний музей в Києві, обладнаний спеціальними ліфтами і пандусами і доступний для інвалідів-візочників, де діють і розробляються програми по роботі з людьми з інвалідністю.

Міжнародна громадська організація «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» www.cwf.com.ua створена в 2009 році з метою консолідації батьків, у сім’ях яких ростуть діти з індивідуальними потребами. Фонд сприяє розвитку сервісів для сімей з особливими дітьми, освіті фахівців, активно лобіює інтереси сфери в державних органах. Школа садок «Дитина з майбутнім» – проект Фонду, який є єдиним в Україні навчально-реабілітаційним закладом повного дня для дітей з особливостями у розвитку.

«Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*