На Львівщині люди з вадами зору стали ближчими до мистецтва (ВІДЕО)

1 27 5 875414. інвалідів

На Львівщині вперше в Україні реалізовано проект для людей з глибоким ураженням органів зору з аудіодискрипції візуалізації творів мистецтва. Відтепер театральні вистави для дорослих та дітей у більшості театрів області будуть доступні для інвалідів зору, для яких дія, що відбувається на сцені, наповниться новим змістом та емоційністю.

Департамент з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації та Львівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів Усі» розпочали реалізацію пілотного проекту «Рівні права, рівні можливості, ефективність і доступність культурних послуг в Україні».

В межах цього проекту відбулись спеціальні навчання, де актори театрів отримали теоретичні та практичні знання і навички організації та проведення аудіодискрипції візуальних творів.

Курси проводили актриса Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької Олександра Боньковська, психолог Львівської міської психолого-медико-педагогічної консультації Жанна Катерняк, виконавчий директор ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» та керівник «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» НУ «Львівська політехніка» Оксана Потимко.

25 лютого перші 10 випускників навчальної програми «Аудіодискрипція візуальних творів» отримали сертифікати.

«Важливо зазначити, що цей проект стартував як ініціатива добра та об’єднання зусиль громадськості й влади. Кошти бюджету будуть залучені лише для закупівлі технічних засобів – радіо гідів», – зазначила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА Наталія Гамкало.

Організатори проекту сподіваються, що такий досвід буде поширений по всій Україні.


Департамент з питань культури, національностей та релігій, Прес-служба ОДА

Львівська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*