“Карітас” підтримує ініціативи батьків неповносправних дітей на Прикарпатті

1 15 3 DETIINVALIDY 2. карітас

Івано-франківський “Карітас” із 2007 року активно підтримує ініціативи батьків, які виховують дітей із особливими потребами, та залучає їх до різноманітних програм соціально-психологічної реабілітації. Сьогодні під опікою “Карітасу” три батьківські організації з різних районів Прикарпаття, які разом із неповносправними дітками налічують понад 160 осіб.

Із 2012 року “Карітас” почав надавати значну фінансову та організаційну підтримку новоствореному навчально-реабілітаційному центру «Довір’я» з Бурштина, ГО «Товариство молодих інвалідів та їх батьків «Надія Отинії» та ГО «Світла надія» з Богородчанщини. Завдяки підтримці “Акції Людина” та “Карітасу” Єпархії Фульда (Німеччина) в рамках проекту «Створення базових структур самодопомоги в Івано-Франківській області» постійно організовуються різноманітні заходи, які сприяють психологічній реабілітації та інтеграції дітей та молоді з обмеженнями.

Батьки неповносправних дітей дуже часто відчувають себе ізольованими, залишеними сам на сам з проблемою виховання особливої дитини. У центрах самодопомоги вони відчувають підтримку і розуміння від інших батьків, усвідомлюють, що варто розвивати у своїй дитині здібності та таланти, які сприятимуть її подальшому розвитку та самоствердженню. Спостерігаючи за змінами у емоційному стані та поведінці дітей, батьки переконуються у результативності роботи центрів та активніше долучаються до їхньої діяльності, демонструючи хороший приклад для інших батьків.

“Карітас” намагається регулярно проводити зустрічі з ініціативними групами батьків. У лютому цього року відбулося три зустрічі на базі ГО «Надія Отинії», ГО «Світла надія» та ГО «Довір’я». Спілкуючись, батьки діляться своїми проблемами, отримують допомогу та пораду. Надзвичайно важливо, що під час зустрічей панує довірлива атмосфера, адже учасники впевнені у конфіденційності, тому розмовляють відкрито. Участь у роботі груп самодопомоги позитивно впливає на ставлення людини до життя, бачення себе серед інших людей і в світі загалом.

Регулярні зустрічі з батьками, членами родин – запорука налагодження діяльності груп самодопомоги. Забезпечення результативності роботи можна досягнути тільки тоді, коли проблема однієї сім’ї стане спільною для всіх і всі зусилля групи будуть спрямовані на її вирішення, – кажуть працівники “Карітасу”.

Захід відбувся в рамках проекту «Створення базових структур самодопомоги в Івано-Франківській області» завдяки фінансовій підтримці “Карітасу” єпархії Фульда та «Акції Людина» (Німеччина).

«Галицький Кореспондент»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*