Переселенці-інваліди об’єдналися в ІнваМайдан і створили програму розселення

1 02 2 kornienko 1 2. інвамайдан, інваліди

1 02 2 kornienko 1

Одеса. Ірина Корнієнко від особи тисячі переселенців звернулася до президента України з тим, що постанова, яку він підписав 5 грудня 2014 і направив прем’єру для виконання, не працює ні на одному рівні і не виконується ніде.

Через саботаж і бездіяльності влади, інваліди зібралися в санаторії Куяльник і прийняли резолюцію по об’єднанню в ІнваМайдан.

1 02 2 bandurenko2 2

Олександр Бандуренко повідомив, що в грудні інваліди та волонтери проводили брифінг про подальше проживання інвалідів-переселенців. Минуло два з половиною місяці, а результат нульовий. Проблема розселення ніяк не вирішується. Тому інваліди після проведення форуму 27 березня, прийняли рішення про створення ІнваМайдана. Його завданням буде захист прав усіх інвалідів, не тільки переселенців. Україна йде до Європи, підписала всі документи про захист прав інвалідів, але нічого насправді не робиться. Олександр Бандуренко розповів, що в Одеську область найбільше переселили інвалідів. Всі вони залишилися під опікою волонтерів. Без них інваліди залишилися б одні зі своїми проблемами. Зараз вони готові на проведення акцій з відстоювання своїх прав. У найближчих планах влаштувати наступного тижня танцювальний флеш-моб перед стінами обладміністрації.

1 02 2 uvarova 3

Наталія Уварова розповіла, що йде вже одинадцятий місяць, як в Одесі оселилися переселенці. За цей час нічого не змінилося. Людей як поселили в санаторіях, так вони там і живуть. Людей хвилює, що буде завтра, де вони будуть жити, якщо санаторії закриють.

Мета ІнваМайдана – донести до суспільства і влади свої проблеми. За планами, перша дія – звернутися в регіональний штаб з переселенцям. Зараз є велика пропозиція щодо розселення санаторіїв, в яких проживають інваліди-переселенці та члени їх сімей. Існуюча державна програма розселення не враховує особливих потреб інвалідів і не підходить для них. Тому ІнваМайдан сам розробив програму розселення людей з обмеженими фізичними можливостями. Люди ні дня, ні хвилини не можуть жити більше в цих санаторіях. Люди втомилися фізично і психологічно. Тому вони дуже розраховують на підтримку регіональної влади. Далі в планах інвалідів відвідати адміністрацію президента в Києві, щоб донести, що інваліди такі ж люди, як інші, вони мають свої права.

Форум минулої п’ятниці прийняв резолюцію:

1. Звернутися з листом до Адміністрації президента і Кабміну, щоб в терміновому порядку вжити заходів для стабілізації ситуації в санаторіях, де проживають інваліди, насамперед, виплатити санаторіям належну їм компенсацію за харчування та проживання.

2. Звернутися до координаційної ради у справах біженців Одеської ОДА з програмою розселення інвалідів, розробленої асоціаціями

3. Організувати рух ІнваМайдан

4. Виїзд до Києва, щоб донести керівництву країни проблеми інвалідів

5. Сформувати робочу групу з реалізації програми розселення.

Організатори хочуть поширити рух ІнваМайдан на всю Україну і діяти тільки законними методами.

Програма розселення виглядає так:

1. Гуртожиток. Поселити в уже наявний гуртожиток багатодітні сім’ї та інвалідів 3 гр. Воно знаходиться в 50 км від Одеси. Поселити туди потрібно близько 300 осіб. Але потрібен ремонт, вартістю близько 1,5 млн грн.

2. Пансіон. Туди розселити людей похилого віку, які потребують догляду. Вже теж є будівля, розташована в селі Тузли. Туди поселяться 180 людей. Для приведення приміщення в порядок потрібно близько 200 тисяч грн.

3. Споруда соціального селища для інвалідів. Вже розроблена документація. Для будівлі селища будуть шукати донорів і спонсорів. Потрібна підтримка національної програми з розселення інвалідів. Орієнтовна вартість селища – 2 млн євро. Селище повинно розташуватися недалеко від Сергіївки і буде розраховано на проживання близько 500 осіб. У ньому буде вся необхідна інфраструктура, включаючи медичну.

Ірина Корнієнко розповіла, що для інвалідів харчуватися в санаторіях складно. Готувати самі вони не можуть через слабку електропроводку і відсутність кухонь. А у санаторіїв немає грошей, щоб їх годувати. З їжі залишилися тільки крупи і макарони. В Сергіївці зарплата не виплачується дев’ять місяців, в одеському «Куяльнику» персонал не отримував зарплату три місяці. Селище в Сергіївці цінне тим, що там є профільна грязелікарня.

Олександр Бандуренко додав, що найбільша проблема у інвалідів – психологічна. Люди не знають свого майбутнього. Постійно ведуться розмови про розселення, але не відомо, кого і куди направлять. Ініціативна група складається з чотирьох інвалідів та тринадцяти громадських активістів. Всього в Одеській області зараз проживає з переселенців 1070 інвалідів та членів їх сімей. 54% не планують повертатися назад.

Ирина Панчева

Одесский кризисный медиа центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*