Н.Ковалюк: Заклади медицини потребують ухвалення інклюзивних рішень

1 20 5 неля ковалюк 2 14291829430 2 2. інвалідністю

1 20 5 неля ковалюк 2 14291829430 1Прямуючи до закладів медицини, окрім архітектурних перешкод, люди з обмеженими фізичними можливостями стикаються із недостатніми знаннями і практичними навичками працівників системи охорони здоров’я. Такого висновку дійшли учасники тренінгу «Надання послуг з планування сім’ї і репродуктивного здоров’я жінкам з інвалідністю», який днями проходив у Вінниці. Поради, як змінити підхід українських медиків до роботи з пацієнтами, які мають обмежені фізичні можливості, надавала Ольга Красюкова-Енс – міжнародний експерт з питань людей з інвалідністю.

Не з чуток про особливості обслуговування пацієнтів на візках знає представник Національної асамблеї інвалідів України у Житомирській області, член команди партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка», депутат міської ради Неля Ковалюк. Вона навела приклади незручностей, з якими зустрічаються люди з паралізованими кінцівками. Аби отримати медичні послуги, жінці з інвалідністю необхідно дістатися до медичного закладу. Інфраструктура українських міст до цього не адаптована. Друга перешкода на шляху до поліклініки чи лікарні – невідповідність власне медичних закладів до потреб людей з інвалідністю: вузькі входи у приміщення, відсутність підйомників, неадаптовані туалетні кімнати. Втім, каже Неля Ковалюк, окрім матеріальних перешкод є і інші, не менш важливі проблеми. «Під час тренінгу ми з’ясували, що персонал, який працює у реєстратурі, не завжди знає, як правильно поставити необхідні запитання, аби не принизити людину з інвалідністю. Окрім того, лікарі не завжди орієнтуються, яким чином допомогти жінці з паралізованими нижніми кінцівками, пересісти з візка на кушетку або потрапити на гінекологічне крісло», – розповіла Неля Ковалюк.

За її словами, потрібно навчати працівників закладів охорони здоров’я етиці спілкування із пацієнтами, які мають фізичні обмеження. «Була пояснена проблема фізіології людей, які мають інвалідність. Для прикладу, лікарів на практиці знайомили з тим, як допомогти скористатися туалетною кімнатою пацієнту, який пересувається на візку. Це важливо, адже санвузли у поліклініках частіше за все не є архітектурно доступними», – зазначила Н. Ковалюк.

По завершенню тренінгу було ухвалене рішення організувати навчальні семінари для представників міських закладів охорони здоров’я у Житомирі. На першому етапі представники Національної асамблеї інвалідів України в Житомирській області проведуть роботу з працівниками реєстратури, а згодом – з лікарями та медсестрами. Глобально вирішити питання якісного обслуговування людей з інвалідність у медичних закладах на думку Нелі Ковалюк можна, додавши відповідні зміни до системи освіти у сфері охорони здоров’я.

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*