Питання інвалідності в Україні потребує особливої уваги

1 18 6 419462039e6c0e52c639a94a4db17847 XL 2. інвалідністю, інвалідів

1 18 6 419462039e6c0e52c639a94a4db17847 XL 1Інвалідність з урахуванням людей, які отримали тяжкі поранення в зоні АТО, набуває в Україні надзвичайних масштабів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила виконавчий директор Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» (НАІУ) Наталія Скрипка.

На конференції НАТО з питань проблем ветеранів АТО і їхньої реабілітації, де була присутньою Н. Скрипка, 19-річний запорізький хлопець з пораненнями хребта, сидячи у візку, сказав, що таких, як він, треба відстрілювати на полі бою, а не рятувати. Ця заява є свідченням того, що питання інвалідності в Україні надзвичайно важливе і сьогодні неможливо про це не говорити.

У нашій країні люди з інвалідністю щодня зіштовхуються з великою кількістю проблем. «Зокрема, для них не створено належних умов для пересування містом, вони не можуть отримати вищу освіту та не мають якісної медичної допомоги.

Наприклад, хлопець із Запоріжжя сказав, що у нього навіть немає засобів для інконтиненції, оскільки засоби гігієни коштують для нього дорожче, ніж він може дозволити собі на свою пенсію по інвалідності. І така доля, на жаль, очікує й інших інвалідів-ветеранів, які отримали тяжкі поранення у зоні АТО», — зазначила Н. Скрипка.

Вона повідомила, що на 1 січня 2014 р. на території Донецької і Луганської областей проживало майже 320 тис. осіб з інвалідністю, з них близько 20 тис. — діти-інваліди. Є офіційні дані РНБО щодо кількості переміщених осіб, у тому числі людей з інвалідністю. Якщо перевести у відсотки, то людей, яких прийнято вважати інвалідами, в цьому списку приблизно 15,6%, тобто 80–90 тис. Більшість із них мігрувала в межах своєї області, тому що там є родичі, які їх підтримають. Іншим людям доводиться жити в непристосованих для них умовах. Якщо люди можуть жити в хостелах, де є дво-, триповерхові ліжка, і водночас перебувати по 12–17 осіб у кімнаті, то для інвалідів це абсолютно неприйнятно.

Більшість людей з інвалідністю, які проживають на окупованій території, за її словами, взагалі залишилася сам на сам зі своїми проблемами без умов для евакуації: «Вони навіть не мають можливості дійти до місць роздачі гуманітарної допомоги, а подекуди такі люди навіть не мають можливості попросити про таку допомогу».

Виконавчий директор Національної Асамблеї інвалідів України вважає, що в такій ситуації залишається тільки одне — привертати увагу до проблем інвалідів через міжнародні організації. Зокрема, 20 квітня у Женеві в Комітеті ООН з прав людей з інвалідністю відбулося представлення альтернативних звітів громадських організацій інвалідів. І вже було отримано від ООН відповіді на ці звіти для підготовки додаткових запитань Уряду України щодо реалізації прав осіб з інвалідністю. У ситуації, що склалася, владу не можна звинувачувати, адже ні в кого з нас не було відповідного досвіду. Місцева влада робить багато, але проблеми вирішуються хаотично, немає, на жаль, системного вирішення. Будемо сподіватися, що за підтримки уряду ситуація для всіх інвалідів почне змінюватися на краще, зазначила Н. Скрипка.

«DUA.com.u»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*