Для жіночих консультацій придбають крісла для пацієнток-візочниць

1 02 4 e8add4697de5eda16029e67f2413aecd 2. особливими потребами, інвалідністю

30 червня завершився проект «Збереження репродуктивного здоров’я жінок з особливими потребами на Черкащині», який тривав півроку.

1 02 4 e8add4697de5eda16029e67f2413aecd 1

Реалізувала проект Коаліція молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» у межах Всеукраїнської програми малих грантів «Репродуктивне здоров’я в Україні», який підтримав Благодійний фонд «Здоров’я жінки в плануванні сім’ї».

Підсумки роботи в цьому напрямку підбила керівник напрямку роботи для людей з особливими потребами в КМГО «Молода Черкащина» Анна Харченко.

– Ми працювали над дещо делікатною і, як виявилось, табуйованою темою здоров’я жінок з особливими потребами (зокрема, жінок-візочниць та жінок, які мають ДЦП), – говорить Анна Харченко. – Лікарі більше знають, як працювати з хворими, які мають цукровий діабет чи ниркову недостатність. Якщо йдеться про жінок із захворюваннями чи травмами хребта – там все складніше. У них немає єдиного рішення, як співпрацювати з такою категорією пацієнтів.

За словами представниці КМГО «Молода Черкащина», на Черкащині – близько 400 жінок-візочниць. Тоді як на прийом до лікарів-гінекологів протягом року звертається лише 3-5. Інші у кращому випадку чекають 2-5 років, щоб потрапити до спеціалізованих санаторіїв. Решта – не звертаються взагалі. Серед перших причин – фізична доступність жіночих консультацій.

– Проект ми почали із всебічного дослідження, що включало опитування жінок з інвалідністю, лікарів-гінекологів. Також провели моніторинг фізичної доступності (безбар’єрності) жіночих консультацій. Одним із найскладніших опитувань було спілкування із жінками з інвалідністю. Це настільки делікатна тема, що вони відмовлялися навіть говорити. Ледь умовили їх відповісти на питання анонімної анкети, – зазначає Анна Харченко.

Зрештою представники КМГО видали дві брошури. Одна – «Особливості репродуктивного жіночого здоров’я при травмах хребта» – для лікарів-гінекологів, друга – «Репродуктивне здоров’я жінок з інвалідністю: збереження, відновлення, важливість піклування» – для жінок з інвалідністю.

Брошуру для лікарів поширюватимуть у пологових будинках, у жіночих консультаціях. Брошуру за жінок-інвалідів – у соцзабезах.

– Для того, щоб сформувати контент цієї брошури, я витратила купу часу і зусиль. У брошурі репрезентували історії реальних людей. Крім того, сформували для жінок з інвалідністю список акушерсько-гінекологічних закладів області, – розповідає представниця КМГО.

Однією з найбільших перемог проекту Анна Харченко вважає те, що в Черкасах в межах Програми соціально-економічного розвитку виділено кошти на закупівлю двох гінекологічних крісел із гідравлічним підйомом, які встановлять у жіночих консультаціях пологових будинків №1 та №2.

– Я особисто обирала крісла. Обирала найдешевші. Їхня вартість – 24-25 тисяч гривень. Крісла – українського виробництва. Дуже якісні, – говорить дівчина.

За її словами, адміністрація пологового будинку, що на вулиці Чехова, вже облаштувала на вході до жіночої консультації кнопку виклику для «особливих» пацієнток. Натиснувши кнопку, ліфтер закладу супроводить жінку на візку «від дверей до дверей».

ПРОЧЕРК.інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*